latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 25/06/2022 | 21:09

Европски механизам за цивилну заштиту (ВИДЕО/АУДИО)

Поплаве, пожари и земљотреси све чешће погађају наш регион и изазов су за системе цивилне заштите. У таквим ситуацијама Европска унија покреће свој Механизам за цивилну заштиту. Босна и Херцеговина би ове јесени требала постати пуноправни члан овог Механизма. Истраживали смо на коју све врсту подршке ЕУ може да рачуна у смислу јачања способности, ефикасног одговора и солидарности са другим земљама.

Европски механизам за цивилну заштиту (ВИДЕО/АУДИО)

ТВ репортажа
YouTube video
Радио репортажа


Брза реакција, добра организација и солидарност других земаља важни су у случају природних непогода попут земљотреса на подручју Невесиња,Берковића и Стоца у априлу. Помоћ која стигне првих сати и дана може знатно смањити могуће посљедице.


Више од 80% јединица цивилне заштите Републике Српске у овом тренутку може да функционише, опремљене су и организоване.Остао је још правни оквир што значи да се очекује одлука Владе РС“, изјавио је за РТРС Милан Новитовић, директор Републичке управе цивилне заштите. Новитовић је оцијенио да су припадници Републичке управе цивилне заштите и припадници специјализованих јединица спремни пружити помоћ грађанима.


Механизам ЕУ за цивилну заштиту био је активиран током великих поплава 2014.године и од тада је Европска унија обезбиједила више од 5 милиона КМ за набавку потребне опреме, теренских возила, обуку и тренинге у складу са стандардима ЕУ. Чланство у Механизму би омогућило даље усавршавање,учење и друге користи.


Идриз Брковић, шеф Одсјека за стратешко планирање, мјере заштите и спашавања Министарства безбједности Босне и Херцеговине истиче сљедеће предности.
Стварају се могућности за учешће већег броја припадника служби заштите и спашавања у различитим врстама обуке и за њихово сертификовање, отвара се могућност директног аплицирања на различите пројекте. Земље чланице Механизма међусобно помажу једни другима у случају природне или других катастрофа стављају своје капацитете на располагање земљама које су погођене тим катастрофама“, изјавио је Брковић.


Међусобна сарадња свих служби у Босни и Херцеговини и са међународним тимовима на недавној теренској вјежби „Респонсее“ у организацији ЕУ у Сарајеву показала је да су спремне одговорити у случају земљотреса.
Јанез Ленарчић, европски комесар за управљање кризама објашњава да ЕУ нема никакве сумње да БиХ има добре капацитете да сарађује у овом Механизму активно и ефикасно. Ленарчић каже да постоје још неки технички аспекти на којима треба радити.


Сеизмолози подсјећају да је потребна стална едукација, јачање превенције и процјене угрожености, посебно у регијама високог ризика.
Сњежана Цвијић Амулић, начелница Одјељења за опсерваторску сеизмологију Републичког хидрометеоролошког завода изјавила је да Република Српска ни Босна и Херцеговина није урадила карту ризика од земљотреса и нагласила да се ради о великом пројекту којем би сви требало да се посвете.
Морамо да будемо у координацији сви, да се направи тим.У таквим ситуацијама нема превише времена за размишљање већ треба да то буде разрађен један тим који ће моћи да одговори у свим, па и таквим условима“, казала је Цвијић Амулић.

Механизам Европске уније за цивилну заштиту чине 32 земље.Од свог оснивања 2001.године солидарност је показана одговором на више од 400 захтјева за помоћ унутар и изван Европске уније у ситуацијама природних несрећа, здравствене кризе попут Covida-19 или сукоба.