latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 07/08/2022 | 13:27

УИО БиХ- примјена НЦТС система (ВИДЕО/АУДИО)

Босна и Херцеговина је почела примјењивати Закон о царинској политици БиХ 1. августа ове године када су уведени савремени систем царинских процедура тј. дигитална обрада царинских декларација те употреба електронског потписа. Управа за индиректно опорезивање БиХ је сертификовано тијело за издавање квалификованог дигиталног потписа. Истраживали смо какав утицај ће нови систем имати на проток робе и на трошкове привредника и превозника?

ТВ репортажа

Радио репортажа

Примјена електронског провозног система -НЦТС система (трансевропски информатички царински систем) на једном од веома фреквентних граничних прелаза Градишка одвија се без икаквих проблема. Прву дигиталну транзитну декларацију у информациони систем Управе поднијела је шпедиција Глобус из Градишке.


Овим системом добијају сви. Што су мања чекања мањи су трошкови превоза, мањи су трошкови увозницима, а и извозницима у будућности. Поједностављена је процедура царинским службеницима и овај програм може да донесе много доброг“, објашњава Срђан Гајић, из Шпедиције „Глобус“ из Градишке.

Поруке и подаци размјењују се електронски умјесто досадашњег пријављивања возила и робе на свакој граници.


Босна и Херцеговина је једна од ријетких земаља која примјењује НЦТС Фазу 5, то је најновија фаза и она је технички и функционално захтијевнија“, каже Душанка Јовановић, шеф Одсјека за интерну подршку ИТ сектора Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине.
У УИО БиХ су поносни што су успјели да имплементирају систем у оквиру којег је за прва три дана примјене обрађено више од хиљаду транзитних декларација.


Увођењу у употребу електронског потписа и сертификацији Управе за индиректно опорезивање БиХ за издавање квалификованог дигиталног потписа претходиле су вишегодишње законодавне и техничке припреме. Европска унија је са милион евра од укупно милион и 700 хиљада евра подржала успостављање система и усклађивање са ЕУ стандардима.

Свјетлана Перковић, помоћница директора-оперативни руководилац Сектора за информационе технологије Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине изјавила је да електронски потпис штити аутентичност потписника што значи да је, уз велики број провјера, скоро па немогуће фалсификовати потпис. Међу другим предностима, постоји још једна заштита ,а то је временски жиг, што значи да се исти документ не може слати више пута.


Ово је корак до уласка у Конвенцију о заједничком провозу у којем се налази 35 земаља у Европи. У УИО БиХ очекују да ће за годину дана постати дио ове Конвенције што ће омогућити потпуно поједностављен провоз кроз све ове земље само са једним пријављивањем.


УИО БиХ је обезбиједила подршку привредницима кроз едукације и инфо сервис који могу контактирати за сва питања у вези с примјеном новог система. С појавом Цовида 19, све више привредних друштава уводи различите дигиталне процесе у своје пословање.
Веома је важно да институције на свим нивоима иду ка оваквим дигиталним рјешењима.На овај начин ће се омогућити једноставнији и лакши проток робе преко границе што ће се позитивно одразити на укупно пословање привредних друштава у Републици Српској, изјавио је Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске.


Управа за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине планира проширити електронске сервисе. Велики порески обвезници индиректних пореза од 1. јануара 2023. године дигитално ће потписивати ПДВ и пријаву за акцизе. И остале царинске процедуре ће се обављати електронски од краја идуће године.