latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 20/08/2022 | 13:15

Транспортно повезивање региона (ВИДЕО/АУДИО)

Повезивање нашег региона на европску мрежу најважнијих транспортних коридора Европска унија је договорила са земљама Западног Балкана у оквиру Берлинског процеса 2014. године. Један од резултата је Агенда повезивања настала с циљем пружања европске финансијске и друге подршке за изградњу , жељезничких ,путних и водених коридора. Каква је перспектива будућих пројеката и колико је до сада урађено на интеграцији у транспортно тржиште Европске уније?

ТВ репортажа
Радио репортажа


Европска унија је до сада додијелила више од 640 милиона евра бесповратних средства за 19 пројекта у области транспорта у БиХ. Међу најважнијим су дионице на коридору Vc који повезује централну Европу с Јадранским морем, жељезнице и луке, прекогранични мост на ријеци Сави код Градишке и мост, аутопут и гранични прелаз у Свилају. Перспектива инфраструктурних пројеката повезана је са политичком стабилношћу.


Портпарол Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини Фердинанд Коениг изјавио је за РТРС да у Републици Српској тренутно постоје два инфраструктурна пројекта за које је обустављено финансирање у вриједности до 600 милиона евра – пројекат за аутопут и пројекат за жељезницу.
"Међутим, ова одлука се врло лако може измјенити, а Европска комисија је навела да намјерава потписати одговарајуће уговоре о издвајањима бесповратних средстава чим се политичка криза ријеши. Стога, позивамо власти у БиХ да не пропусте прилике које се нуде за добробит грађана ове земље",прецизирао је Коениг.


Међудржавни мост на Сави код Градишке, када буде изграђена комплетна дионица на хрватској страни, омогућиће директну везу Бањалуке и Загреба у који ће се моћи стићи за мање од два сата. Брже и сигурније путовање и превоз робе значајно ће олакшати пословање ,посебно извозницима попут компаније "Тикт Мануфактура" из Градишке.
Директор компаније "Тикт Мануфактура" Крешимир Бодрожић оцијенио је да је мост на Сави изузетно важан за веће привреднике јер ће скратити вријеме чекања код транспорта.
"Нама сваки сат игра улогу,а некад су камиони стајали и по десет сати на граничном прелазу јер нису могли прећи због толико саобраћаја и било је скоро немогуће савладати ту препреку", рекао је Бодрожић.


Поред осталог, лакши прилаз индустријској зони, Градишку би могло учинити привлачнијом инвеститорима и покренути економски раст.Развојна агенција Градишка је у 2021. години обезбиједила готово 1,4 милиона КМ са 33 реализована пројекта у области економије, друштвеног, културног и социјалног развоја. То је четири пута више од средстава утрошених за годишње пословање Агенције.
Директор Развојне агенције Градишка Богдан Вицановић очекује да би отварање моста омогућило нове инвестиције и тиме већи број пројеката за Градишку.
"У наредном периоду очекујемо развој и бољу сарадњу локалних привредника са привредницима из Европске уније и размјену искустава и технологија те већи број међусобних посјета", изјавио је Богдан Вицановић.

Транспортна мрежа региона се све више развија и у припреми су нови пројекти, потврђено нам је у Танспортној заједници.

„Значајна финансијска средства већ су мобилисана за велике пројекте који ће знатно побољшати ТЕН-Т мрежу до 2027. године. Готово 12 милијарди евра посвећено је пројектима развоја Основне и Свеобухватне ТЕН-Т мреже према годишњем Извјештају Транспортне заједнице. Највећи удио инвестиција је у путеве - 8 милијарди евра и у жељезнице 3,7 милијарди евра“,саопштено је из Секретаријата Транспортне заједнице.


У региону је 44,86% путева Основне и 51,89% Свеобухватне ТЕН-Т мреже усклађено са европским стандардима у погледу профила и стања инфраструктуре. Стопа усклађености жељезнице варира. Процент електрификације на Основној мрежи је висок 73%, а на Свеобухватној 54 процента док је само 15% у Основној и 13 одсто у Свеобухватној мрежи усклађено са критеријима Европског система за управљање жељезничким саобраћајем.


Основна ТЕН-Т мрежа обухвата најважније везе и треба да буде завршена до 2030.године.Свеобухватна мрежа покрива све европске регионе, а предвиђено је да буде завршена до 2050.године.