latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 11/09/2022 | 11:34

Дигитална трансформација предузећа (ВИДЕО/АУДИО)

Развој инфраструктуре за дигиталне технологије изазов је за свако друштво и економију посебно након пандемије Covid-19 и повећања рада у дигиталном окружењу.Све више домаћих компанија, уз финансијску подршку Европске уније, почиње да ради на трансферу пословних процеса да би постали продуктивнији и конкурентнији на тржишту.

ТВ репортажа

Радио репортажа

Европска унија са више од 40 милиона евра бесповратних средстава и кредита у оквиру програма "Go Digital" и других програма наставља подржавати дигиталну трансформацију у малим и средњим предузећима. Искуства компанија које су већ користиле средства Европске уније могу бити примјер другима.

Увели смо нови, савремени, ЕРП систем и обучили наше запослене да га користе.Сада се све евиденције, подаци уносе у тај систем и послови се обављају брже, ефикасније и  једноставније", објашњава  Љиљана Суботић,директорица предузећа "Сим -пром " д.о.о. из Дервенте.

Увођење ИКТ-а у све радне процесе од наруџби, набавки, производње и испоруке једна је од кључних претпоставки развоја.

"То је веома значајно јер смо увођењем дигитализације унаприједили своје пословање.Такође, имали смо прилику да користимо бесповратна средства што је веома значајно у ова кризна времена.“
каже Љиљана Суботић,директорица предузећа.

Да би помогли домаћој привреди да направи искорак у примјени дигиталних рјешења Центар за дигиталну трансформацију Привредне коморе Републике Српске пружа информативне и савјетодавне услуге.Један од задатака Центра за дигиталну трансформацију јесте координација и надгледање читавог процеса дигитализације.

"Од анализе тренутног стања,креирања дигиталнох стратегија ,повезивања наших предузећа из ИКТ сектора и других сектора привреде до проналажења најбољих дигиталних рјешења на нашем тржишту и тај процес пратимо до краја верификацијом имплементираних рјешења", изјавила је  Николина Доронтић Алибабић, руководилац Центра за дигиталну трансформацију Привредне коморе Републике Српске.


Иако мала и средња предузећа чине окосницу развоја домаће економије, традиционално ослоњене на тржиште Европске уније, тек око десет одсто је почело увођење дигитализације.

"Када приступамо социјалним партнерима, прије свега Влади РС, указујемо да, ако је Европске унија уложила одређени дио средстава за раст дигитализације  сасвим логично би било да и Република Српска  макар толики износ издвоји за технолошки развој.До сада није било значајнијих инвестиција", рекао је  Саша Аћић, предсједник Уније послодаваца Републике Српске.


Фирме које су провеле процес дигитализације успјеле су пребродити кризу изазвану пандемијом , унаприједити своје пословање и задржати позицију на тржишту.