latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 18/09/2022 | 12:12

Зелена Агенда: Увођење система опорезивања емисија Co2 (ВИДЕО/АУДИО)

Босна и Херцеговина и земље западног Балкана обавезале су се да ће слиједити европски план декарбонизације и постизање циља климатске неутралности континента до 2050.године. Босна и Херцеговина је потписник Софијске Декларације о Зеленој агенди за Западни Балкан и других међународних уговора. Међу преузетим обавезама је увођење система опорезивања емисија угљен-диоксида.

ТВ репортажа

Радио репортажа

Обавезе из Другог пакета Енергетске заједнице још нису имплементиране, а нове из 4. пакета обухватају и увођење система опорезивања угљен-диоксида. Најприје за цемент, жељезо и челик, алуминијум, вјештачка ђубрива и електричну енергију. Босна и Херцеговина  извози 1/3 произведене електричне енергије, углавном у земље Европске уније, а производи 2/3 енергије из термоелектрана на домаћи угаљ.


 "Тренутна цијена CBAM механизма износи око 72 евра", каже Иван Копривица, извршни директор за техничке послове МХ Електропривреда Републике Српске. "Ако се зна да је производна цијена из наших Термоелектрана око 50 евра још увијек су конкурентни.Али, у случају  би се тржиште стабилизовало онда је питање колика би била исплативост производње електричне енергије из тих Термоелектрана.", рекао је Копривица.


Министарство спољне трговине и економских односа БиХ у сарадњи са Енергетском заједницом израдило је Мапу пута за систем трговине емисијама Cо2. Припрема се и енергетски и климатски план за БиХ, али за конкретнији искорак недостаје политичка спремност. Ако она изостане, умјесто да домаће власти одреде цијену таксе на Co2, према којој би средства била уплаћена у фонд за обновљиве изворе енергије, Европска унија  ће 2026.године увести прекограничну таксу тзв. CBAM.

 "Уколико дође до увођења CBAM механизма могу се очекивати негативне посљедице за економију Босне и Херцеговине и за све привреднике, у Републици Српској и Федерацији БиХ.", изјавио је Немања Пандуревић из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

"Ако  се узме у обзир да се 70 % роба  извози на територију Европске уније, можемо само замислити какав би имало ефекат. С тим у вези, морају се наћи политички мотиви и спремност да се уведе ЕТС механизам", каже Пандуревић.


Значајно загађење животне околине и штетност по здравља људи посљедице су енергетског концепта заснованог на неефикасној употреби енергије, посебно у индустрији. Према Свјетској здравственој организацији, БиХ је међу прве три земље у свијету с највећом стопом смртности од загађења ваздуха.

" 3.300 пријевремених смрти у Босни и Херцеговини долази од загађања.Уколико желимо да сачувамо здравље наших грађана дефинитивно морамо радити на томе да се или стављају филтери на те термоелектране, оне ће се у будућности свакако гасити ,али у овом прелазном периоду да се нешто конкретније почне радити по том питању", изјавио је  Драган Остић из Центра за животну средину.


Европски програм тзв. Зелене агенде, предвиђа фонд од око девет милијарди евра за зелену и дигиталну транзицију на подручју Западног Балкана. Доступност ових средстава је условљена, управо, примјеном декарбонизације и провођењем енергетске транзиције.