latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 05/11/2022 | 21:22

Креативна Европа: подстицај за младе дизајнере и развој културе (ВИДЕО/АУДИО)

Представљање културних вриједности и језичке различитости једно је од стратешких опредијељења Европске уније. Подршку развоју сарадње у области културе, Унија остварује уз помоћ европских програма, међу којима је програм "Креативна Европа". Институције културе из Босне и Херцеговине учествују у овом програму и својим пројектима развијају и промовишу културу, доприносе већој мобилности умјетника и међународној сарадњи.

ТВ репортажа
Радио репортажа

Четири установе културе из Бањалуке, Требиња, Новог Сада и Даниловграда добијају нови визуелни дизајн и систем комуникације, те постају видљивије публици уз подршку Европске уније, која са пола милиона евра суфинансира регионални пројекат програма Креативна Европа.

Музеј савремене умјетности Републике Српске, Умјетничка колонија Даниловград, Културни центар Требиње и Меморијал Павла Бељанског из Новог Сада су четири установе које ће добити потпуно нови изглед, потпуно ће имати једну нову слику приликом појављивања на тржиштима умјетности и културе.“,изјавио је Миљан Вуковић, директор Културног центра Требиње.

Савремени изглед и рад установа културе заснива се на анализи њихове досадашње праксе, коју је израдио тим професора Факултета драмских умјетности из Београда, једног од партнера трогодишњег пројекта „Ребрендирање институција културе“, започетог 2021. године.

др Нина Михаљинац, професорка Факултета драмских умјетности Београд објашњава да су изради анализе претходили разговори са запосленима,са публиком,локалном заједницом о томе шта те институције културе значе,зашто постоје и који су њихови проблеми.
Заједно смо дошли до неких препорука за стратешки развој тих институција и за стратешки развој дизајна и то смо преносили младим дизајнерима који учестују у пројекту“, каже др Михаљинац.


Поред повећања видљивости, циљ је повезивање и сарадња професионалаца и организација културних и креативних индустрија у БиХ, Србији,Црној Гори, Аустрији и Француској. Под менторством афирмисаних дизајнера, осам младих дизајнера из региона, по двоје за сваку институцију, израђују ново креативно рјешење.

Младен Бањац, виши кустос Музеја савремене умјетности Републике Српске оцијенио је да су млади дизајнери који раде на новом визуелном идентитету институција културе на Западном Балкану заиста јако добро урадили почетни, тежак и напоран посао.
Сматрам да ће резултати који ће доћи већ наредне године и који ће моћи да буду видљиви публици бити задовољавајући“, очекује Бањац.

Дизајнери најављују савремено и препознатљиво рјешење које ће културне садржаје учинити привлачнијим грађанима, туристима, посебно младима.


"Имаћемо и јавну презентацију на којој ће млади дизајнери моћи да представе своје идеје и да објасне комплетан процес, шта су урадили ,коај је њихова општа идеја и шта је оно што треба да буде носилац визуелног идентитета Музеја савремене умјетности Републике Српске“,нагласио је Немања Мићевић, графички дизајнер у Музеју савремене умјетности Републике Српске.


Могућност додатног финансирања из фондова Европске уније, кажу учесници пројекта, значајна је свима који раде у сектору културе с обзиром да се код нас за културу издваја тек 0,6 одсто буџета.