latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 12/11/2022 | 20:00

Израда Програма интегрисања у ЕУ (ВИДЕО/АУДИО)

Настављена је израда Програма интегрисања у Европску унију започета још 2020.године. Свеобухватни документ односи се на плански период од четири године и састоји се од Акционог плана усклађивања прописа у БиХ са прописима ЕУ и Плана за реализацију препорука Европске комисије

ТВ репортажа

Радио репортажа


Институције у Босни и Херцеговини у септембру су наставиле финализацију Програма интегрисања након застоја изазваног политичким разлозима.Како би европско законодавство било преузето и проведено на плански и усклађен начин Дирекција за европске интеграције пружа стручну, техничку,логистичку и информатичку подршку учесницима у изради Програма.


Развили смо веома модеран информациони систем у коме се налази већ преко 1.200 аката са свим инструментима усклађивања, што је већ велики успјех, јер до сада никад у БиХ није урађено, то је завршено у оквиру прве фазе.“,изјавила је Дарија Рамљак, помоћница директора Дирекције за европске интеграције Босне и Херцеговине.
Финализирана је и друга, од укупно четири фазе, и обухвата израду базе постојећих прописа усклађених са правном тековином ЕУ. Слиједи планирање домаћих прописа које припрема укупно 36 радних група према систему координације.

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске позива све учеснике у изради програма интегрисања ,представнике републичких органа управе да узму активно учешће пошто је неопходно да се институције Републике Српске изјасне као надлежне за адресирање приоритета у дијелу гдје заиста јесу уставно-правно надлежне.“,изјавио је Саша Јоветић, помоћник министра за европске интеграције и међународну сарадњу Владе Републике Српске.

Израду Програма интегрисања предвиђа Споразум о стабилизацији и придруживању потписан још 2008.године, а дио је Мишљења Европске комисије из 2019. године као и годишњег извјештаја о БИХ. Европска комисија је препоручила Вијећу ЕУ да Босни и Херцеговини додијели статус кандидата уз испуњавање одређених препорука које укључују и план преузимања правног насљеђа Европске уније.

Очекујемо да се законодавци и владе на свим нивоима укључе у формирање власти. Европско вијеће ће донијети одлуку вјероватно у децембру", рекао је Оливер Вархељи, европски комесар за проширење. Европска комисија је спремна да убрза своју помоћ и да буде и да буде поуздани партнер. У исто вријеме,Комисија наставља и праћење провођења 14 кључних приоритета на основу онога што се догађа на терену.“,прецизирао је комесар Вархељи.

Успјешно проведена хармонизација законодавства и провођење прописа била би важан корак за даљи напредак на европском путу, од добијања кандидатског статуса, потом преговора о приступању до пуноправног чланства у Европској унији.