latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 23/11/2022 | 18:58

Права потрошача (ВИДЕО/АУДИО)

У претпразнично новогодишње вријеме купује се пуно више него током године традиционалним одласком у трговине или путем Интернета. Све више потрошача у Босни и Херцеговини користи могућност куповине робе или услуга помоћу wеб или мобилних апликација. Колико су потрошачи код нас заштићени и да ли су упознати са својим правима?

ТВ репортажа

Видео YouTube

Радио репортажа


Стандарди заштите права потрошача код нас се не могу упоредити са европским јер потрошачи нису довољно заштићени ни едуковани потврђује и анкета проведена у Бањалуци.


Имам проблем, купио са телевизор родитељима и то не баш јефтин, дао сам 2.000 КМ.За три дана се покварио, а ја сам изгубио рачун“, каже бањалучанин свјестан да не може замијенити купљени производ без рачуна иако на платној картици има потврду да је платио рачун.


„Закони које имамо овдје слични су законима у Европској унији, али је проблем што се код нас закони мање поштују“, мишљења је други саговорник наше анкете. Има и оних грађана који нису упознати са правима потрошача.


Институција Омбудсмана за заштиту потрошача у Босни и Херцеговини дневно прими 5 до 6 жалби грађана или више од хиљаду годишње од којих 70% ријеши.

"Једна трећина жалби која долази у институцију задњих година односе се на телекомуникацијски сектор, углавном на испоруку интернета у домаћинствима, мобилне телефоније и слично.", изјавио је Саша Марић, Омбудсман за заштиту потрошача у Босни и Херцеговини.

"Друга трећина жалби се односи на услуге од општег економског интереса,као што су испорука воде,топлотне енергије,електричне енергије, одвоз смећа и слично.Трећи сегмент жалби су жалбе које се односе на кварљиву робу, робу са фелерима,са грешкама,одјећу и обууа,прехрамбене производе",објашњава Марић.


Основни прехрамбени производи су све скупљи,а просјечна плата одавно није довољна за трошкове потрошачке корпе. Зато удружења континуирано едукују потрошаче посебно због промјена на тржишту у постпандемијско вријеме и насталим геополитичким околностима.


Предсједница Удружења грађана „ТоПееР“ из Добоја Снежана Шешлија каже да тренутно највише раде на едукацији потрошача о е-трговини или онлине трговини.
„Два су разлога- први зато што наш закон није квалитетно регулисао ову област јер садржи одредбе о куповини на даљину,али то није исто“, каже Шешлија.
Удружење предлаже одређене законске форме и то заједно са потрошачима и тиме, како каже, едукују потрошаче о њиховим правима.


Ради боље заштите и једнаког остваривања права у читавој Босни и Херцеговини потребно је унаприједити Закон о заштити потрошача БиХ из 2006.године и ускладити са правним насљеђем Европске уније,пренијети девет Директива ЕУ које би додатно допринијеле заштити и остваривању права потрошача.