latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 27/11/2022 | 19:51

ЕУ за пољопривреду ЕУ4Агри (ВИДЕО/АУДИО)

У оквиру четверогодишњег пројекта Европске уније за пољопривреду (ЕУ4Агри) од 2020-2024 године доступно је двадесет милиона евра за пољопривреднике,мoдернизацију пољопривредно-прехрамбеног сектора, нова радна мјеста и економски опоравак од Covid-19.У којој мјери наши пољопривредници користе могућност добијања бесповратних средстава Европске уније и колико је пројеката до сада реализовано?


ТВ репортажа

Радио репортажа


Финансијску подршку пројекта ЕУ4Агри до сада је добило више од 900 привредних субјеката, јединица локалне самоуправе и малих пољопривредних газдинстава. Вриједност досадашњих инвестиција већа је од 10 милиона евра од чега је суфинансирање више од 6 милиона евра у примарну производњу, прераду, сеоски туризам и развој инфраструктуре у селима.


„Важно је да пољопривредници знају да ово нису потицаји ни субвенције, овдје се ради о озбиљним развојним пројектима гдје се захтијевају пословни планови и озбиљни пројектни приједлози. Морам да нагласим да је једна од користи пројекта заправо да паралелно сви заједно учимо од самог сектора привредних субјеката, али и институција и самих нас како да квалитетно приступимо средствима ЕУ  и која је методологија",изјавила је Нежла Адилагић, пројектни менаџер УНДП-а.

 

Из Удружења пољопривредних произвођача-мљекара Републике Српске наглашавају да би мотивација за аплицирање и очекивања од пројекта ЕУ за пољопривреду били већи када би имплементација самих пројеката била провођена у планираном периоду  без кашњења.


Секретар Удружења пољопривредних произвођача-мљекара Републике Српске мр Александар Марић сматра да је важно познавати ситуацију на терену.
„Мора се знати шта је и какво је стање на терену.Не могу се копирати неке ствари, конкретно из неких земаља ЕУ , једноставно нису примјењиве на нашим подручјима. Прво се мора узети слика тренутног стања и покушати да се прилагоди“,изјавио је мр Александар Марић.


Кретања на глобалном тржишту, пандемија Covid-а, рат у Украјини разни су фактори који су имали утицај на спремност и припрему апликаната за пројекте. До сада је објављено 15 јавних позива од чега у 2022.години осам позива за пријаву на мјере подршке.


Пројектни менаџер УНДП-а Нежла Адилагић каже да је у протеклом периоду било упита у вези с комплексним процедурама и документацијом која је потребна.
„Сва та документација је нешто што субјекти већ морају имати уколико послују у складу са законом.Ми покушавамо увијек да ослушкујемо потребе, да научимо нове лекције кроз сваку нову мјеру подршке и да се прилагодимо како би омогућили свима да приступе фондовима“, прецизирала је Адилагић.


Пројекат ЕУ за пољопривреду од 2020-2024 године реализује УНДП у сарадњи са Чешком Развојном агенцијом и у сарадњи са надлежним министарствима у ентитетима, министарством за спољну трговину и економске односе БиХ и сектором за пољопривреду Брчко Дистрикта.У оквиру ове сарадње радило се на унапређењу законодавства попут Закона о вину БиХ те на изради стратешког плана за рурални развој 2022-2027, ентитетских стратегија за савјетодавство, регистар о вину и на јачању домаћих капацитета.