latinica  ћирилица
21/07/2014 |  09:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Хамонд: Британија излази из ЕУ ако не буде промјена

Нови шеф британске дипломатије Филип Хамонд изјавио је да ће Британија, уколико Европска унија не пристане на промјене и нове услове у вези са њеним чланством, изаћи из 28-члане заједнице.

Хамонд је иначе први званичник на том положају који је јавно рекао да ће гласати за излазак Велике Британије из ЕУ,  уколико Лондону не буду враћена одређена овлашћења.
 "Уколико не буде промјена целокупног начина управљања, без промјене у балансу надлежности између држава чланица и ЕУ, без рјешења за изазове у еврозони - то није Европа која може да ради са Британијом у будућности, мора бити промјена, мора бити нових преговора", рекао је Хамонд у интервјуу Би-Би-Сију.
 Познати евроскептик, који је у недавној реконструкцији владе прешао са места министра одбране на мјесто шефа дипломатије, поручио је да ће његов главни задатак управо да буде да у "наредних девет, 10 мјесеци припреми нове преговоре са ЕУ".
 Након завршених преговора, како је навео, изаћи ће пред британску јавност са својим препорукама, преноси Ројтерс.
 "Ми у Влади смо на истој позицији кад је ријеч о Европи. Сви вјерујемо да је статус кво (status quo) неприхватљив начин да се управља Европом у будућности", рекао је Хамонд.
 Он је током измјена у влади премијера Дејвида Камерона поручио како његово именовање шаље сигнал да је Лондон озбиљан у намјери да врати дио овлашћења од Брисела.
 Хамонд је рекао да не жели претњама почети преговоре са ЕУ, али је одлучан у намјери да заштити британске интересе, уочи референдума о повлачењу из ЕУ, планираног за 2017. годину.
 Реконструкација Камероновог кабинета дошла је свега 10 мјесеци уочи избора у земљи, на којима ће конзервативци водити неизвјесну битку са опозиционим лабуристима.