latinica  ћирилица
31/07/2014 |  09:21 | Аутор: Блиц

Милан Беко на челу Железница Србије

Бизнисмен Милан Беко изјавио је да је прихватио понуду премијера Србије Александра Вучића да преузме управљање Железницама Србије.

"Не знам да ли ћу бити изабран, али нисам могао да одбијем понуду премијера Вучића. Као неко ко је толико указивао на проблеме у којима се налази српско друштво и економија, био бих крајње непоштен према себи када бих овакву понуду одбио", рекао је Беко за "Блиц".

На питање како је одлучио да напусти приватни бизнис и преузме фирму која је губиташ, Беко је рекао да га је на то натјерало лоше стање у српској економији.

"Људи из бизниса најбоље знају да је стање тако лоше да можемо рећи да је Србија изгубила свој економски суверенитет. Странке на власти су у претходних десет година потпуно приватизовале новчане токове свих највећих државних фирми, а задруге су све губитке тих фирми потпуно социјализовале", рекао је Беко.

Извор "Блица" је навео да ће Беку један од првих задатака бити да драстично смањи државне субвенције које данас износе 170 милиона евра годишње, а други да искористи око милијрду евра одобрених, али неповучених кредита за које Железнице већ плаћају пенале.

Исти извор је навео да је Беко за прихватање мјеста у Железницама инсистирао само на томе да се зна коме подноси извјештаје о пословању те фирме и да једино мјерило успјеха буде пословање фирме.