latinica  ћирилица
31/07/2014 |  16:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Турци у Њемачкој по први пут гласају на турским изборима

У Њемачкој је од данас отворено седам бирачких мјеста за Турке који живе у тој земљи и који ће по први пут имати право да учествују на турским предсједничким изборима, а да при том не морају да иду у Турску.

  Међу седам бирачких мјеста на којима око 1,4 милион Турака има право да гласа, налази се и Олимпија-стадион у Берлину, гдје ће, како процјењују њемачки медији гласати око 140 000 људи на изборима за предсједника Турске.
  Избори за предсједника Турске се у Турској одржавају 10.августа, а ово је први пут да ће предсједник државе бити биран директно, на изборима, а не у парламенту.
  Турци у Њемачкој ће, осим у Белрину, гласати и у Франкфурту, Минхену Карлсруеу, Хановеру, Диселдорфу и Есену.
  Када је ријеч о томе за кога ће Турци у Њемачкој гласати, немачки медији јављају да бирачи не крију и да је је садашњи шеф владе Реџеп Тајип Ердоган за њих фаворит.
  "Ердоган", кажу, преносе њемачки медији, скоро сви који су дошли на изборе у Берлин.
  "Нема алтернативе за Ердогана, он је за нашу земљу пуно тога учинио", преносе медији изјаву једног младог Турчина за гласачког мјеста у Берлину, који је на питање о протестима у Гези-Парку рекао да људи, који су се ангажовали због пар посјечених стабала и нису баш "чисти" и да се тако нешто не би могло догодити у Берлину.
  Када је ријеч о Ердогану, чије посјете тој земљи често протекну у атмосфери турских застава, музике и чежње његових земљака са њемачког тла за далеким просторима Анадолије, он у Берлину важи за тешког партнера за разговор.
  За Ердогана се каже да је захтјеван, тежак партнер за разговор, чији се поступци не могу предвидјети, слично попут руског предсједника Владимира Путина, за кога се каже да се никада унапријед не зна хоће ли наступити као шармер или као аутократа.
  Ердоган је понекад персонификована љубазност, а понекад наступа као нељубазни, агресивни деспот, сматрају њемачки медијски аналитичари.
  Ердоган, можда, и није "тврд орах" са Босфора, али јесте један од ријетких свјетских полилтичара чије изјаве скоро никог не остављају равнодушним у Њемачкој, 82-милионскоој држави у којој је више од три милиона његових земљака, што је највећи број странаца, нашло "ухљебљење".
  Ердоганови насупути у Њемачкој, гдје га земљаци славе као "поп-звезду", а њемачки политичари, углавном, критикују, изазивају увијек коментаре, независно од тога шта он предлаже.
  А, Ердоган, између осталог, предлаже да мали Турци прво уче турски, па тек онда њемачки језик, упозорава на пораст непријатељстава према странцима и растућу исламофобију, говори "да" интеграцији и "не" асимилацији, критикује европску политику њемачке владе, тражи оснивање турских гимназија......
  Када је ријеч о сусретима канцелара Ангеле Меркел и Ердогана, независно од тога на чијем терену се "игра утакмица", позитивно расположени аналитичари указују често да, без обзира на све разлике у виђењима и мишљењима, ипак, треба да буде наглашено оно сто је заједничко- а то су осим интензивне привредне сарадње, изражене у најмање седам милијарди евра њемачких инвестиција у Турској и 350 000 Турака, запослених у тим фирмама - људи.
  "Дијелим мишљење да су односи између људи у Њемачкој и Турској, посебно, због великог броја турских грађана или њемачких држављана, турског поријекла који овде живе-један важан дио наших билатералних односа", рекла је Меркелова једном, приликом посјете Босфору.