latinica  ћирилица
02/08/2014 |  08:18 | Аутор: Агенције

Путин: Санкције контрапродуктивне

Руски предсједник Владимир Путин рекао је америчком предсједнику Бараку Обами да су санкције наметнуте Москви због украјинске кризе контрапродуктивне.

У саопштењу руске владе након телефонског разговора двојице лидера, наводи се да су разлике у њиховим ставовима и даље велике, али су обојица истакли потребу успостављања моменталног и одрживог прекида ватре на истоку Украјине.

Бијела кућа је у Вашингтону објавила да је у телефонском разговору Обама изразио забринутост због тога што Русија подржава пороруске снаге на истоку Украјине.

Двојица предсједника су се сагласили да оставе отворене канале комуникације када су у питању дешавања у Украјини.

Ово је, како наводи Ројтерс, био њихов први разговор од 17. јула, када је малезијски авион оборен изнад истока Украјине за шта амерички званичници вјерују да је летјелицу погодила ракета коју су испалиле проруске снаге.

"Предсједник је истакао дубоку забринутост због растуће подршке сепаратистима у Украјини", наведено је у саопштењу Бијеле куће.

Такође, Обама је у разговору истакао да се залаже за дипломатско рјешење кризе у Украјини, наведено је у саопштењу.

 

Обама: Путин пркоси логици

 

Барак Обама изјавио да су САД ограничене у ономе што могу да ураде да одврате руске акције у Украјини јер Владимир Путин не води рачуна о дугорочним интересима.

Предсједник САД је рекао да су САД урадиле све што је било могуће да подрже украјинску владу и одврате Русију од још даљег уласка у Украјину, јавио је Ројтерс.

Обама је рекао да Путин пркоси логици игноришући штету коју су западне санкције нанијеле руској економији.

"Објективно говорећи, предсједник Путин треба да жели да ријеши то питање на дипломатски начин, да учини да санкције буду укинуте, да поново оснажи економију", рекао је он на конференцији за новинаре и додао: "Неки пут, међутим, људи не дјелују рационално".

Обама је рекао да САД морају да наставе да раде на деескалацији сукоба у Украјини, пренио је АП.