latinica  ћирилица
18/08/2014 |  20:11 | Аутор: СРНА

Прњавор - Пољаци посјетили гробља предака

Удружење реемиграната из БиХ, њихови потомци и пријатељи из Пољске посјетили су данас у Срђевићима сеоско гробље Раковац, гдје је постављена спомен-плоча Пољацима, који су на том подручју живјели од 1898. до 1945.године.

Представник Конзулата Пољске у Сарајеву Роберт Амброзиак каже да је данашњи дан важан за све Пољаке у БиХ, али и за припаднике овог народа који су се након 1945. године вратили у домовину и населили Болеславјец, град побратим општине Прњавор.

"Радујемо се, јер је данашњи догађај од великог значаја за све Пољаке. У ближој околини имају још два слична мјеста и они су у Деветини и Гумјери", рекао је Амброзиак.

Он истиче да је сарадња конзулата са пољским удружењима, којих у БиХ има шест, изузетно добра.

Данашњем догађају присуствовао је и градоначелник Болеславјеца Пјотр Роман, који је рекао да овај град сарађује са осам локалних заједница у БиХ, али да је најдужа сарадња са Прњавором.

"Са нашим пријатељима размјењујемо искустава. Радимо на заједничком пројекту размјене младих људи, како бисмо им показали традицију Пољака и тако је сачували за будуће генерације", рекао је Роман.