latinica  ћирилица
17/05/2024 |  19:27 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Резолуција о Сребреници антисрпска; Сарајево затвара врата сарадње и са Мађарском (ВИДЕО)

Резолуција о Сребреници била је кључна тема разговора предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића током састанка у Београду.
Генерална скупштина (фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL - илустрација) -
Генерална скупштина (фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL - илустрација)

Разговарано је и о реакцији цјелокупног српског народа на изгласавање овог документа у Генералној скупштини Уједињених нација. Поручено је и да ће се Српска и Србија, 23. маја борити за истину и достојанство српског народа и да ће одбацити резолуцију без обзира на исход гласања.

Шест је дана до сједнице Генералне скупштине УН и изјашњавања о резолуцији о Сребреници. У сусрет том 23. мају, званичници Српске и Србије у сталној су комуникацији због антисрпске резолуције, којом, према ријечима предсједника Српске, вјековни непријатељи желе да Србима наметну колективну, деградирајућу одговорност. Ипак, неће бити, каже, еуфорични након гласања, како су очекивали. Вјерује да ће збир земаља које ће бити против и уздржане бити већи од оних који ће гласати за резолуцију.

- Та резолуција је нешто што ћемо одбацити. Немамо намјеру да се повинујемо том акту, који је преседан у политичком животу самих УН. Драго ми је због наших пријатеља који неће подржати или ће бити уздржани уз огромне притиске које чине земље Западне Европе и САД - каже Додик.

Република Србија и Република Српска ће се 23. маја ове године, заједнички и јединствено, борити за истину, понос и достојанство српског народа, поручио је предсједник Србије.

- То је за нас веома тешко питање, јер показује какав је однос појединих у региону према нама, али и неких светских сила. Све што могу да вам кажем то је да смо се борили, да смо огромну енергију уложили, све вријеме овога свијета сам и као предјседник Републике дао за то да им се супротставимо најјаче и најснажније могуће - рекао је Вучић.

Нема дилеме да ће се и Мађарска супротставити резолуцији. Оно што је шеф дипломатије Петер Сијарто прије два дана рекао предсједнику Српске Милораду Додику, поновио је данас у разговору са министром иностраних послова Србије Марком Ђурићем.

- Одлучили смо како ћемо гласати о резолуцији о Сребреници која демонизује читав српски народ. Мађарска ће гласати против овог документа - рекао је Сијарто.

Због става Мађарске, министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић обавијестио је европског комесара за проширење Оливера Вархељија да његово министарство неће наставити обуку дипломата са мађарским МСП-ом. И не само то, у отвореном писму, обрушио се на Вархељија, оптуживши га да се приклонио Србији, против резолуције о Сребреници.

- Резолуција је суштински усмјерена ка изградњи правде и трајног мира који је потребан региону. Забрињава ме када Вархељи својим јавним иступима инсинуира колективну кривицу читавог народа, тако што у "својим изјавама парафразирате ријечи Александра Вучића" - навео је Конаковић.

Ово није став БиХ, већ исфрустрираног појединца који у континуитету злоупотребљава своју позицију, упозорава српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић. МИП, каже, није ћаћевина Елмедина Конаковића, па да он сам, аутономно одлучује шта хоће а шта неће.

- Умјесто да као министар иностраних послова гради, он упорно урушава односе са пријатељским земљама. Конаковић узима себи право да дијели лекције свакоме ко не мисли као он, како изван, тако и унутар БиХ. То није политика, нити дипломатија. То не приличи једном шефу дипломатије, али приличи некоме ко нас све редом и то у континуитету гњави својим нервозним реакцијама - каже Цвијановићева.

Министру безбједности у Савјету министара Ненада Нешића наду улијева јединство српског народа и руководства Српске и Србије у овим, како је оцијенио, тешким временима.

- Из свега изаћи ћемо јачи, нисмо геноцидни народ, ми смо слободан народ и нећемо нестати, нити ће нестати Република Српска нити ће нестати Србија. Вјерујем да границе које дијеле Српску и Србију једног дана неће постојати - истиче Нешић.

Бошњачки народ и неке непријатељски настројене владе и земље према Републици Српској мисле да резолуцију о Сребреници, иако је протоколарна и необавезујућа, у наредном периоду могу да користе у политичке сврхе, истиче предсједник Владе Српске Радован Вишковић. Усвајање резолуције на овакав начин можда је, додаје, и почетак краја Уједињених нација, у облику у којем смо их до сада знали.