latinica  ћирилица
22/08/2014 |  15:47 | Аутор: РТРС

Један Меси вриједи као 480 српских играча

Првотимци који наступају у најјачој српској лиги углавном нису тражена роба у иностранству.

У Суперлиги Србије наступају једни од најјефтинијих фудбалера у Европи, чија је просјечна вриједност 256.000 евра, па се српско елитно такмичење налази чак и иза бјелоруског и азербејџанског, а ускоро ће их претећи и Казахстанци, Словаци и Словенци!

Вриједе 123 милиона евра

Укупна вриједност свих играча у Суперлиги је 123 милиона евра, чиме се Србија срозала међу 10 најјефтинијих лига на Старом континенту. Иако за 16 српских клубова наступа чак 480 фудбалера, то није помогло да се у Суперлиги подигне квалитет, али и вриједност на тржишту.

Тако сваки фудбалер у српској елити просјечно вриједи 256.000 евра, по чему су играчи у Пвенству Србије знатно јефтинији од својих колега из чак осам других лига (нижих рангова) на континенту. Поражавајућа ситуација постаје још гора кад се зна да најскупљи играч у Србији Дарко Лазовић вриједи само 3.500.000 евра, што је невјероватних 2,85 процента укупне вриједности Суперлиге.

Поређења ради, фудбалер Барселоне и репрезентативац Аргентине Лео Меси вриједи готово колико свих 480 фудбалера Суперлиге. Четвороструки најбољи фудбалер свијета на тржишту кошта 120 милиона евра, док су играчи у елитној лиги скупљи за свега 3.000.000.

Застрашујућа будућност

Садашњост је ужасна, а блиска будућност ће бити застрашујућа. Српски клубови у овом прелазном року нису имали да уложе у појачања, па су све новајлије стигле као слободни играчи.

(курир)