latinica  ћирилица
22/08/2014 |  22:11 | Аутор: РИА-Новости

Руски конвој стигао у Луганск

Житељи Луганска на истоку Украјине с радошћу су вечерас дочекали колону руских теретних возила с хуманитарном помоћи, јавили су руски медији.
Руски хуманитарни конвој (архива) - Фото: Итар-тасс
Руски хуманитарни конвој (архива)Фото: Итар-тасс

Итар-Тасс наводи да су камионе бијеле боје са руским таблицама људи дочекали на улицама, "поздрављајући спасиоце који им допремају храну и најнеопходније потрепштине".

РИА Новости, преносећи најаву из администрације самопроглашене Луганске Народне Републике, наводи да су већ организована 24 пункта, од којих ће 12 бити отворено сутра ујутру. Претходно ће на складиштима бити урађен инвентар, који ће бити упоређен са оним који је доставила руска страна. Власти ЛНР и Доњецке Народне Републике наводе да јер већ сачињен списак грађана којима је помоћ најпотребнија - пензионерима, избјеглицама, страдалима у бомбардовању, инвалидима и болничким пацијентима. Хуманитарна ситуација у Луганску је знатно погоршана пошто је украјинска војска блокирала град, а прекинуте испоруке хране и снабдијевање водом за пиће.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел позвала је данас телефоном руског предсједника Владимира Путина, како би разговарали о спорном конвоју. Даља одлагања испорука хуманитарне помоћи источној Украјини би била неприхватљива, поручио је Путин Меркеловој. Меркелова је телефонирала и украјинском предсједнику Петру Порошенку.

Званичници НАТО тврде да је руска војска унијела артиљеријско оружје унутар граница Украјине претходних дана и да га користе за борбу са украјинским снагама.

СБ УН хитно засједа због конвоја

У Њујорку је вечерас почела ванредна, затворена сједница Савјета безбједности УН због уласка руског хуманитарног конвоја у Украјину.

Конвој је прешао границу и стигао у Луганск, што је званични Кијев оцијенио као кршење међународних норми.

Новинарима је пред почетак сједнице стална представаница Литваније при УН Рајмонда Мурмакајте, на чију се иницијативу састанак одржава, рекла да ће извјештај поднијети помоћник генералног секретара за политичка питања Оскар Фернандес-Таранко.

"Тешко да се може очекивати усвајање било какве изјаве", рекла је она, а преноси РИА Новости.

Русија је чланицама Савјета безбједности УН доставила нацрт декларације у којој се позива на прекид ватре на истоку Украјине док траје допремање хуманитарне помоћи. Руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин потврдио је да је чланицама Савјета безбједности УН подијелио нацрт декларације и истакао да се нада да ће документ бити усвојен.

"Подијелили смо нацрт декларације, надамо се да ће бити усвојена", рекао је Чуркин, објашњавајући да би документ по "прећутној процедури" могао бити аутоматски усвојен уколико ниједна од делегација не уложи примједбе.

Кијев: Побуњеници убили конзула

Припадници проруских снага отели су и убили почасног конзула Литваније у Луганску на истоку Украјине, саопштио је шеф дипломатије те земље Линас Линкевициус.

Литвански дипломата, који се налази у посети Кијеву, навео је на Твитеру да су "управо сазнали да је почасни конзул Литваније у Луганску, Микола Зеленец, отет и убијен", пренио је АФП.