latinica  ћирилица
31/08/2014 |  12:55 | Аутор: СРНА

Стричићи: Централна манифестација "Кочићевог збора"

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија оцијенио је данас на централној манифестацији "Кочићевог збора" у Стричићима, код Бањалуке, да још траје борба за културни напредак и препознавање српског националног интереса. Мутабџија је истакао да Кочићева награда представља симбол двије вриједности – патриотског набоја и књижевног рада.
Кочићев збор (илустрација) - Фото: РТРС
Кочићев збор (илустрација)Фото: РТРС

"Кочић је репрезент укупног књижевног стваралаштва, који је својим дјелима и политичким радом снажно апострофирао потребе очувања традиције, али и слободе", рекао је Мутабџија на централној манифестацији 49. "Кочићевог збора".

Он је нагласио да Кочићева награда треба да буде најзначајнија у цјелокупној српској књижевности, не умањујући значај наших других књижевних великана.

Предсједник Организационог одбора 49. "Кочићевог збора" Витомир Поповић каже да је Кочић српски великан, те да је од посебног значаја његово књижевно дјело у којем је описао зулум аустроугарске власти.

Поповић је напоменуо да је БиХ и данас под протекторатом, као што је била и у Кочићево вријеме, изразивши увјерење да ће доћи тренутак када ће српски народ бити у потпуности слободан.

Замјеник предсједника Комисије за програмске садржаје "Кочићевог збора" Лука Кецман рекао је да је Кочићева награда ове године додијељена књижевнику Слободану Јанковићу из Бањалуке, а награда "Змијањче" ученику из Рогатице Милану Пурковићу за пјесму "Огњиште".

Кецман је оцијенио да је зборовање традиционално присутно у српском народу и да га је важно одржавати.

Књижевник Слободан Јанковић захвалио је за уручену награду, која носи назив српског великана - Петра Кочића.

У цркви Клисина у Стричићима јутрос је служен парастос Петру Кочићу, а вијенце на споменик погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату положили су министар Горан Мутабџија, предсједник Организационог одбора 49. "Кочићевог збора" Витомир Поповић, министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић и делегација града Бањалука.

У Бањалуци је синоћ одржана Свечана академија "Молитва слободе" у оквиру 49. "Кочићевог збора", који је оторен 24. августа.

Данас ће у Стричићима бити одржан пригодан културно-умјетнички програм и надметање у народним спортовима.

"Кочићевом збору" присуствовали су министар породице, омладине и спорта Републике Српске Нада Тешановић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић и друге угледне званице из јавног, политичког, друштвеног и културног живота Републике Српске и БиХ.