latinica  ћирилица
01/09/2014 |  12:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Неоанцисти више не сједе у парламенту у Дрездену

Неонацистичка Национадемократска партија (НПД), која је годинама била заступљена у парламенту у Дрездену, освојила је јуче на изборима у Саксонији 4,95 одсто гласова и тако постала ванпарламентарна странка, показују коначни резултати гласања у овој источно-немачкој покрајини, смјештеној на граници према Чешкој и Пољској.

НПД, око чије забране се већ годинама ''ломе копља'', добила је на прошлим изборима у тој покрајини 5,6 одсто гласова.
На изборима у Саксонији побиједила је јуче Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) канцелара Ангеле Меркел, са освојених 39, 4 одсто гласова, тако да ће досадашњи шеф владе демохришћанин Станислав Тилих, први Лужички Србин који се у политици винуо тако високо, и даље остати на власти.

Осим неонациста, ни либерали, којима је печат дао бивши шеф њемачке дипломатије Ханс Дитрих Геншер, а до недавно водио такође бивши шеф дипломатије Гвидо Вестервеле, јуче нису успјели да освоје минималнхи пет одсто гласова, тако да аналитичари кажу да је то знак пропасти те партије.

Јуче је, наиме, престала да постоји посљедња коалиција са либералима у Њемачкој. Саксонијом су до јуче владали демохришћани са либералима и то је био посљедњи ''црно-жути'' савез у земљи.
На изборима у Саксонији тријумфовала је ''Алтернатива за Њемачку'', евроскептички раположена странка која се залаже за укидање евра и повратак немачке марке, са освојених скоро 10 одсто гласова.
Социјалдемократска партија (СПД) је освојила 12,4, Зелени 5,7, а Љевица, настала спајањем насљедника бивших источно-њемачких комуниста и WАСГ- странке 18, 9 и тако, послије ЦДУ, постали друга по снази странка.

Ко ће владати у наредном периоду Саксонијом, отворено је питање, а аналитичари оцењују да би то могао бити савез ЦДУ-СПД, односно, ''велика коалиција'', исто као и на савезном нивоу.