latinica  ћирилица
01/09/2014 |  16:29 | Аутор: ТАНЈУГ

НАТО спрема базе и ударне јединице на истоку

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен најавио је данас да ће савезници формирати ударне јединице за брзо реаговање и градити привремене базе на источним ободима Алијансе.
Андерс Фог Расмусен - Фото: РТРС
Андерс Фог РасмусенФото: РТРС

"Суочавамо се са измијењеним свијетом и кризама на истоку и југу које угрожавају безбједност чланица", рекао је Расмусен уочи самита НАТО који треба да се одржи у Велсу ове недјеље. Навео је да ће једна од главних тема на самиту бити формирање ударне јединице за брзо реаговање од неколико хиљада војника, у коју ће осим копнених, поморских и ваздушних елемената бити укључене и специјалне снаге.

"Ова јединица ће бити на веома високом нивоу борбене готовости, а састав ће се ротирати у договору са земљама чланицама", навео је он, и образложио, да ће бити неопходна изградња прихватне базе у источној Европи за стационирање тешког оружја, опреме, те комуникационог и командног центра.

Упитан да дефинише однос НАТО према Русији, са којом је 1997. године постигнут споразум да савез не прави перманентне базе на истоку, Расмусен је одговорио да је Русија та која види НАТО као противника, што произилази из званичних изјава и руских војних докумената.

Он тврди да НАТО не крши споразум из 1997, јер ће нове базе имати привремен карактер, а о њиховом броју и локацијама чланице ће се договорити на самиту.