latinica  ћирилица
14/09/2014 |  12:48 | Аутор: СРНА

Ухапшен Жељислав Вујасиновић

Држављанин БиХ Жељислав Вујасиновић /48/ из Бањалуке ухапшен је у Србији на основу Интерполове потјернице због наводног ратног злочина у Хрватској, саопштено је Документационо-информациони центар "Веритас".
Интерпол - Фото: архив
ИнтерполФото: архив

Потјерницу за Вујасиновићем расписао је Биро Интерпола у Загребу, а он је ухапшен 12. септембра на граничном прелазу Мали Зворник приликом уласка из БиХ у Србију.

Вујасиновић је саслушан пред судијом Вијећа за ратне злочине Вишег суда у Београду, који је отворио екстрадициони поступак и пустио га да се брани са слободе уз забрану напуштања боравишта у Србији до коначне одлуке о екстрадицији.

"Веритас" напомиње да је Вујасиновић деветнаести ухапшени Србин из Хрватске од почетка ове године по хрватским потјерницама за кривично дјело ратних злочина.

Хрватска терети Вујасиновића да је деведесетих година прошлог вијека био чувар у затвору у Книну и мaltретирао затворенике. Он се налази на најновијем списку хрватског државног тужилаштва, који је прошле године достављен Министарству правде Србије.

У том документу је наведено да је истрага против 29 чувара отворена 30. новембра 1992. године због ратног злочина против ратних заробљеника и да је поступак још у истражној фази.

Вујасиновић је из Книна избјегао у Бањалуку 1995. године, гдје и даље живи. Ту је стекао и држављанство БиХ.

Прије неколико година, Вујасиновића је због истог дјела хапсила и полиција Републике Српске, али га је надлежни суд пустио на слободу због немогућности изручења правосуђу Хрватске ради посједовања држављанства БиХ.

Из "Веритаса" подсјећају да је на основу међународних потјерница, које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свијета до сада ухапшено 147 Срба из Хрватске, а 41 је екстрадиран у Хрватску.

Када је ријеч о екстрадираним до сада је против 18 обустављен поступак или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дјела ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак обештећења за вријеме проведено у притвору.

Оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потјерница указује и да Хрватска злоупотребљава Интерпол, истиче се у саопштењу "Веритаса".