latinica  ћирилица
17/09/2014 |  19:14 | Аутор: РТРС

Додик: Русија не одустаје од помоћи и подршке Српској

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је састанак са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином заказан прије мјесец дана, али је због Путинових обавеза помјерен за сутра.

Додик је, реагујући на изјаве опозиције из Републике Српске којим желе омаловажити овај састанак, рекао да је овај сусрет са Путином договорен још љетос, током њиховог састанка у Санкт Петерсбургу.

"Десило се да због укупних питања и проблема које Русија има предсједник Путин отпутује на исток. Договорили смо да се састанак пролонгира за један дан, односно сутра", рекао је Додик за нашу телевизију.

Предсједник Српске је оцијенио да прозивке опозиције имају континуитет оспоравања.

- Шта да кажем о њима? Они најбоље говоре о себи - истакао је Додик.

Он је истакао да је Путин лидер који данас на свјетској сцени несумњиво има највећу подршку код свог народа, већу од 80 одсто, а други лидери из Европе и Америке сигурно имају значајно мању стопу подршке.

- Његове обавезе и проблеми са којима се суочава далеко превазилазе све друго. Поносан сам на чињеницу да сутра имамо  састанак када ћемо наставити разговоре о важним раније започетим питањима - рекао је Додик.

Предсједник Српске је за РТРС истакао, да ће на састанку бити ријечи о политичким питањима и да ће бити договорено у ком правцу ићи даље, као и финансијској подршци која је раније договорена.

- Обавијештен сам да Руска Федерација не одустаје од помоћи и подршке те врсте Републици Српској. Како ће то неко да разумије, то највише говори о њима - рекао је Додик.

Он је истакао да је за минимизирање значаја састанка са Путином увијек важно од кога то долази. "Сувисло је да неки који воле да се баве Рафинеријом у Броду, а који су у прошлости оставили огромне дугове које смо морали да рјешавамо, сада коментаришу било шта о Рафинерији", рекао је Додик.

Он је истакао да Српска сада има Рафинерију која ради и раднике који примају плату, снабдјевеност тржишта, те могућност да добије повољније аранжмане.

- То су чињенице, али да ли су то чињенице за њих? И не очекујем да они то виде - рекао је Додик.

Оцијенио је да нема карактера онај који коментарише Рафинерију, а раније је "заглавио" Рафинерију са "Витолом", чији је одштетни захтјев био 105 милиона долара према Републици Српској, који је смањен на 25 милиона долара, колико је плаћено.

- Чињеница је да се Република Српска у Москви препознаје. У свим контактима које имамо, људи знају шта је Република Српска. То је веома важно - рекао је Додик.

Предсједник Српске истиче да му је мноштво људи из политичког свијета рекло да руска страна са посебним интересовањем прати дешавања у Републици Српској.

- Остаје се на подршци Дејтонском мировном споразуму и интересима Републике Српске. Нама је важно да овдје ојачамо управо оно што већ имамо, а то је да путем руског амбасадора у Савјету безбједности нужно заштитимо наше интересе, што први пут чинимо сада у новије вријеме - рекао је Додик.

Он је истакао да је веома битно и да се кроз Савјет за провођење мира не дају сагласности које би реафирмисале улогу високог представника.

- Од сутрашњег састанка очекујем да наставимо да разговарамо о свим овим питањима - нагласио је предсједник Српске.