latinica  ћирилица
23/10/2014 |  10:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Вујовић: До јануара нови систем плата у јавном сектору

Министар финансија Србије Душан Вујовић изјавио је данас да је спреман да разговара са просветарима, који штрајкују због смањења плата, али да у то буде укључен и министар просвјете Срђан Вербић и најавио да ће до јануара бити уведен нови - правичнији систем плата у јавном сектору.

"Реално је и оно што ће сигурно бити урађено у наредној години јесте да нови систем плата у јавном сектору уведе нову матрицу која ће узимати у обзир одговорност и упоредиви ниво плата у јавном и приватном сектору. Све ове ствари које изгледају као разлог за штрајк (просвјетара) биће отклоњене нормалнијим системом плата", рекао је Вујовић за Б92.

 Вујовић је нагласио да јавни сектор има за 39 одсто веће плата од приватног сектора, који је извор за финансирање буџета.
Нови систем плата ће бити такав да сви буду плаћени онако како би то тржиште одредило, односно за оне који имају посао веће сложености треба да имају више и обрнуто, рекао је министар.

 На питање зашто његово министарство није доставило информације о броју новозапослених у јавном сектору, па је повјереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић морао да казни Министарство финансија, Вујовић је казао да није могуће објављити информације иза којих неко не може да стане.

 Вујовић је нагласио да Министарство финансија објављује сваког мјесеца на сајту податке које има, а да од осталих података може да објави само оно што им неко достави од индиректних корисника буџетских средстава или јавних предузећа.

 Према његовим ријечима, потребно је да се измијени Закон о буџетском систему којим би се дефинисало ко све мора да достави податке, јер је садашњи систем непотпун, и да може одговарати ако објави непотпуне податке.

"Сада је тако да штагод урадим погријешићу", истакао је министар финансија. Он сматра и да је неуставно право повјереника да, без права на жалбу, кажњава неког.