latinica  ћирилица
27/04/2024 |  14:06 ⇒ 14:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Милановић: Хрватска је дно ЕУ, Бугарска једина лошија

Предсједник Хрватске Зоран Милановић оцијенио је данас да је Хрватска "дно ЕУ" у поређењу са бившим социјалистичким државама и да је једино лошија Бугарска.
Зоран Милановић (фото: EPA-EFE/STRINGER) -
Зоран Милановић (фото: EPA-EFE/STRINGER)

- Бугарска је једина лошија од нас и свако јутро молимо Бога да јој се ништа не догоди да има ко да буде задњи. То није оно чиме треба да будемо задовољни - рекао је Милановић на сједници Градског вијећа Златара, поводом Дана тог града.

Он је истакао да Хрватска за почетак мора бити негдје у средини, а онда да размишља о томе да буде најбоља у конкуренцији Мађарске, Чешке, а не, како је рекао, Данске и Шведске.

- Да будемо као Словенија која је имала управљачко умијеће и срећу да се задњих 30 година развија мало другачије него Хрватска и то се види - рекао је Милановић, преноси Хина.

Додао је да је Хрватској потребна децентрализација, напомињући да је увек велико питање до које мере држава може спуштати власт најдиректније до народних представника, а да се "не уздрма". Он је оцијенио да је ниво децентрализације у Хрватској "нажалост биједан и никакав".

- Ту се нажалост не ради ништа, не зато што се то не зна јер модели постоје, него зато што се неће, јер тиме се губи политички утицај, рекет и могућност изнуда... Дакле ово је изнуда, радићеш по мом и добићеш новац - нагласио је Милановић.

Рекао је и да пословица каже да "не можеш од блата направити штрудлу, али од штрудле можеш направити блато".

Становнике Златара позвао је да искористе све европске фондове који им стоје на располагању, јер, како је навео, "неће вјечно долазити".