latinica  ћирилица
30/10/2014 |  08:46 | Аутор: СРНА

Терзић: Шешељ у Хагу изложен суровој тортури

Адвокат Милан Терзић, правни савјетник Војислава Шешеља, тврди да Хашки трибунал већ 12 година над лидером Српске радикалне странке проводи сурову тортуру какву цивилизација још није запамтила.

"Дванаест година тамновања, без одлуке о притвору и првостепене пресуде, представља неправду која још није виђена у историји европског и светског права", рекао је Терзић, обраћајући се синоћ на трећој протестној вечери у Новом Саду под називом "Ослободите Шешеља".

Правник Александар Биберџић оцијенио је да је Шешељев правни случај по много чему јединствен у свијету.

"Случај професора Шешеља јединствен је по много чему, па и по томе што је оптужен за ријеч, а не за дјело, и то у Европској заједници народа. Управо у њој право на ријеч и слободу мишљења једна је од светиња, када је ријеч о слободама и правима човјека", рекао је Биберџић.

Члан Предсједничког колегијума СРС-а генерал Божидар Делић истакао је да је Трибунал у Хагу, у немоћи да било шта докаже, почео опасно да угрожава Шешељево здравље.

"Шешељ се већ 12 година налази у суду УН, у ком су дошли у апсурдну ситуацију да не знају шта сад да чине. Шешељ је ишао у Хаг да растури Трибунал, и он је свој посао успјешно завршио. Хашки суд послије Шешеља неће бити исти. Он више Хагу није потребан, али је потребан Србији да заустави њено сигурно пропадање. У Хагу здравља нема и ми оваквим протестима треба да се боримо да Шешељ одмах буде пуштен на слободу", поручио је Делић.

На протестним вечерима у Новом Саду јавне личности и интелектуалци Србије захтијевају од Трибунала да Шешељ, због озбиљно нарушеног здравља, одмах и безусловно буде пуштен на слободу. Циљ је скретање пажње домаћој, европској и свјетској јавности да је Шешељево здравље озбиљно угрожено, због чега би Трибунал морао одмах да га пусти на слободу.

На трећој протестној вечери подршку борби за слободу и живот Војислава Шешеља дао је и прослављени српски фудбалер и репрезентативац Милан Лане Јовановић. Учесници синоћње протестне вечери по њеном завршетку кренули су у протестну шетњу старим градским језгром Новог Сада, носећи страначке заставе и велики транспарент "Ослободите Шешеља".

Градски одбор СРС-а у Новом Саду најавио је за вечерас у 18.00 часова четврто протестно вече, које ће исто бити одржано у страначким просторијама одбора. Обратиће се шеф катедре за историју на Филозофском факултету у Новом Саду Дејан Микавица, социолог Марина Недељковић и предсједник Савјета за информисање ГО СРС-а и професор Уставног права на Правном факултету у Новом Саду Слободан Орловић.

Војислав Шешељ, који се у притвору Хашког трибунала налази већ 12 година, недавно је обавијестио руководство СРС-а да су му љекари у Хагу открили метастазе на два мјеста на јетри.