latinica  ћирилица
30/10/2014 |  10:09 | Аутор: Агенције

Испод куће нашли храм стар три и по миленијума!

Група од седам мушкараца пронашла је испод једне куће у Ел Бадрашину, око 40 километара јужно од Каира, 3.400 година стар храм из доба фараона Тутмоса III.

Египатски министар антиквитета Мамдух ел Дамати изјавио је да је ријеч о илегалним ископинама. До храма, који је потопљен подземним водама, поменута група је дошла копајући на дубини од девет метара и уз помоћ опреме за роњење.

Министарство је у Ел Бадрашин послало тим стручњака да настави радове на ископавању. Седморица мушкараца су најприје приведена, а затим пуштена на слободу када је установљено да се простор који су истражили не налази на листи културне баштине.

Храм - илустрација (Foto: egyptlandofeternity.com)

Међу откривеним предметима је седам таблица, неколико постоља стубова од ружичастог гранита и једна гранитна статуа – остаци храма из доба владавине Тутмоса III, изјавио је Дамати, преноси АФП.

Египатски министар је најавио да ће ускоро бити покренут пројекат ископавања како би се пронашли нови дијелови храма.

Илегална ископавања и кријумчарење древних артефаката представљају велики проблем за египатске званичнике, посебно од устанка 2011. који је довео до свргавања предсједника Хоснија Мубарака.