latinica  ћирилица
02/11/2014 |  09:34 | Аутор: СРНА

Иванцов: "Јужни ток" није упитан

Пројекат гасовода "Јужни ток" донијеће БиХ милијарду долара у инвестицијама и много ће значити за отварање нових радних мјеста - поручује амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов.

-`Јужни ток` ће бити реализован упркос тренутним проблемима, јер је ријеч о оргомном енергетском пројекту за Европу, чији је циљ да се употпуни постојећа мрежа гасовода, наводи амбасадор Иванцов за Срну.

Он указује да би "Јужни ток" требало да омогући раст инвестиција у читавом низу европских земаља, попут Бугарске, Мађарске, Србије, Аустрије, али и БиХ.

Иванцов прецизира да постоји неколико опција када је ријеч о краку гасовода "Јужни ток" у БиХ: да крак буде подијељен на два дијела и да један дио иде у Републику Српску, а други у Федерацију БиХ, или да се крак из Републике Српске продужи у Федерацију БиХ.

- Све зависи од жеље политичара. Ми смо то питање размотрили са руководством Републике Српске. Предсједник Милорад Додик потписао је Меморандум о разумијевању са `Гаспромом`, а интерес је показао и Савјет министара БиХ", наглашава Иванцов.

Руски амбасадор подсјећа да је у јулу замјеник предсједника Управног одбора "Гаспрома" Александар Медведев посјетио БиХ и одржао низ састанка, између осталог и са министром иностраних послова БиХ Златком Лагумџијом, те представницима "БХ гаса", а који су исказали интерес за пројект "Јужни ток".

- Постоји проблем са постојећим регулативама унутар ЕУ која се примјењују и унутар Европске енергетске заједнице. Свјесни смо тих проблема и разговарамо са ЕУ да би пронашли рјешења. Та питања су везана за конкурентност, а не за изградњу самог гасовода, прецизира Иванцов.

Он појашњава да се питања која проблематизује ЕУ односе на фазу дистрибуције гаса, што не би требало бити препрека изградњи гасовода, и преноси став Москве да би изградња гасовода требало да буде настављена док се отворана питања рјешавају у ходу.

Када је ријеч о дугу за руски гас који је испоручен током ратног периода БиХ, руски амбасадор наглашава да то не представља препреку за реализацију "Јужног тока".

- Постоје два дуга - дуг за гас којег је `Гаспром ` испоручио током ратних година у БиХ, али и други такозвани клириншки дуг који потиче још од трговинских односа СССР-а и бивше Југославије.

Када се узму у обзир оба дуга, Русија дугује БиХ 20 милиона долара више", наводи Иванцов.

- Русија предлаже да се ти дугови поравнају - да за тих 20 милиона Руска Федерација испоручи опрему за операције спашавања које су биле потребне током недавних поплава у БиХ.

Проблем је што ентитети нису јасно одлучили на који начин желе да разријеше питања тих дугова", напомиње Иванцов.

Уз пројекат "Јужни ток", постоји идеја да се почне са изградњом двије електране на гас снаге 250 мегавата, као и да сам гасовод буде проведен до Рафинерије Брод за потребе ове фирме.