latinica  ћирилица
11/11/2014 |  11:13 | Аутор: РТРС

Човић: Дата ријеч и пружена рука између Додика и мене вриједе више од било каквог споразума

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић рекао је данас да су СНСД и ХДЗ БиХ разговарали као побједничке странке унутар једног и другог народа и да дата ријеч и пружена рука вриједе више од било каквог споразума.

"Не постоји ниједан билатерални споразум који је потписао ХДЗ БиХ са СНСД, али yпамтите да постоји нешто више од тога, а то је дата ријеч и пружена рука. За мене је та пружена рука јача од било којег споразума који ће неко потписати. С те стране, мени не треба писани документ. Ако смо се договорили да ћемо ићи у власт по неком моделу, сматрајте да је за мене то обавеза као да сам је овјерио код нотара", рекао је Човић.

"Као што желим да легитимни представници Хрвата буду на власти, онда је логично да исто то заговарамо код Срба или Бошњака", истакао је лидер ХДЗ.

"Увјерен сам од Милорада Додика и његових коалиционих партнера, да ће у Републици Српској направити већину. И ако то уради, као што очекујем да ћемо ми то урадити у пет кантона у Федерацији БиХ, онда нико ХДЗ БиХ не треба звати у власт, јер ХДЗ БиХ припада  власти, као што нико СНСД не треба звати у власт, јер он припада власти", истакао је Човић.

Према његовим ријечима, било би крајње неодговорано, ако једна странка или коалиција направи власт у ентитету, да неко покушава правити власт од неке друге цјелине на другом нивоу.

"Бакир Изетбеговић и ја смо се договолили  да власт буде од исте структруре странака на свим нивоима како би покренули ствари које желимо за БиХ", нагласио је Човић.

Лидер ХДЗ БиХ најавио је данас да ће се до краја ове седмице одржати састанак Хрватског народног сабора, предсједништва ХДЗ БиХ и нови састанак с лидером СДА, Бакиром Изетбеговићем.