latinica  ћирилица
14/11/2014 |  09:14 | Аутор: Агенције

Скопље: Ухапшени због СМС преваре за представника Евровизије

Полиција у Скопљу привела је на информативни разговор троје, од четворо осумњичених, због организовања и спровођења преваре телефонским гласањем на Скопском фестивалу на коме је синоћ изабран македонски представник за Евровизију 2015, саопштио је данас македонски МУП.

Четврти осумњичени није приведен јер се тренутно налази у иностранству, прецизирано је.

Сви осумњичени бранили су се ћутањем, послије информативног разговора су ослобођени, а најављено је да ће против њих накнадно бити поднесена кривична пријава.

Гласовима публике, али и стручног жирија синоћ је на "Скопском фестивалу 2014." за македонског представника на такмичењу за пјесму Евровизије изабран Данијел Кајмакоски, с пјесмом "Јесење лишће", док су друго и треће мјесто које се такође новчано награђује, заузеле Тамара Тодеска с пјесмом "Брод што тоне" и Евгенија Чанчалова-Еги, с пјесмом "Да те не волим".

Како преносе медији у Скопљу, као организатори намјештања такмичења за македонског представника за Евровизију осумњичена су четири лица из Скопља, међу којима је један власник продукцијске куће, један аутор и композитор пјесама, као и власник и управник друштва које је организовало телефонско гласање за Скопски фестивал.

Група се терети за намјештање резултата за прва три мјеста на "Скопском фестивалу 2014.године", за које су предвиђене награде од укупно 45.000 евра које је обезбиједило македонско Министарство културе.

Четворо лица која се терете за "злочиначко удруживање" и "компјутерску превару" сумњиче се да су већој групи особа које су ангажовали, а које су се током гласања налазили на двије локације у Скопљу, подијелили СИМ картице набављене код три мобилна оператера ради гласања. Оне су биле пријављене на непостојеће адресе.

Полиција је саопштила да је због раније дојаве да постоје сумње у намјештање резултата гласања, одмах након завршетка Скопског фестивала извршила претрес двије сумњиве локације у Скопљу гдје је нађено 14 лица с великим бројем телефонских апарата и око 2.500 СИМ картица с којих су се координисано слале поруке са СМС гласовима.