latinica  ћирилица
27/11/2014 |  14:26 | Аутор: Guardian

ВБ: Оборен рекорд у продаји винилних издања

У Великој Британији је у овој години продато преко милион плоча, што је највећа продаја винилних издања у овој земљи у посљедњих двадесет година.

Ово је остварено највише захваљујући новим албумима група Пинк Флојд и Арктик Манкис, али и реиздатим плочама Лед Цепелина. Продавци винила су у Великој Британији ове године зарадили 20 милиона фунти. Ако знамо да је зарада од винила у овој земљи прије пет година била 3 милиона фунти, више је него очигледно какав је то скок.

Након божићних празника, тираж винила у Великој Британији  могао би да буде чак 1,2 милиона, што је 50 одсто више од прошлогодишњих 780.000 продатих плоча.

Најпродаванија плоча ове године је албум "АМ" групе Арктик Манкис, који слиједи "Лазарето" Џека Вајта, па "Бескрајна ријека" групе Пинк Флојд, који је уједно и најбрже продавано винилно издање у овом вијеку у Британији, са невјероватних 6.000 примјерака за само недјељу дана. 

На листи најпродаванијих плоча су и албуми Дејвида Боувија, Брајана Ферија, односно групе Оејзис, Статус Кво, Темплес...

Ипак, винилна издања још чине само 2 одсто британског музичког тржишта.

Претпоставља се да је винил профитирао на генерално лошем интересовању за физичка издања – људи углавном до музике долазе путем стрима или даунлоуда. Док је продаја дискова и даље у опадању, све је више музичких заљубљеника и посвећених фанова који нови албум желе на плочи.