latinica  ћирилица
12/12/2014 |  09:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Кери упозорио на климатску трагедију

Земље у развоју морају да смање емисију гасова са ефектом стаклене баште, чак иако сматрају да то није поштено, изјавио је данас амерички државни секретар Џон Кери, упозоривши да свијету пријети "климатска трагедија" уколико неслагања спријече глобални споразум.
Џон Кери - Фото: REUTERS
Џон КериФото: REUTERS

"Ово је одговорност сваког зато што је укупна количина угљендиоксида, оно што је битно, не удио сваке државе", рекао је Кери у Лими гдје се воде напети преговори за свјетски споразум о клими.

Преговарачи УН остају дубоко подијељени око детаља споразума којим ће се глобално загријавање смањити за два степена Целзијуса смањењем емисија гасова са ефектом стаклене баште.

Споразум мора да буде завршен у Паризу у децембру 2015. како би почео да се примјењује од 2020.
Државе у развоју сматрају да Запад треба да носи већи терет, јер су због материјалне добити остварене процесом индустријализације.

Богате државе са друге стране упиру прстом у дивове у развоју попут Кине и Индије које сагоријевају угаљ како би подстакле свој убрзани развој, навео је АФП.
"Ми морамо да запамтимо да данас више од половине емисије (угљендиоксида) у свијету, више од пола, долази од земаља у развоју. Тако да је императив да и оне дјелују", казао је Кери.

"Сједињене Државе и друге индустријске нације значајно су допринијеле овом проблему... и ми препознајемо одговорност коју имамо сада да предводимо глобални одговор", истакао је кери.

Али чак и да САД могу да елимишу емисију гасова са ефектом стаклене баште на свом терену, то не би било довољно да се смањи емисија угљендиоксида у остатку свијета, рекао је амерички дипломата, што, такође, не би било постигнуто ако би Кина или индија саме то урадиле.
"Једноставно није довољно да једна држава или чак неколико држава смањи емисију, када друге државе настављају да пуне атмосферу угљендиоксиодом како сматрају погодним", навео је Кери.

Париски споразум, "неће бити сребрни метак који елиминише ову пријетњу, али мислим да се сви овдје могу сложити да је сигурно нећемо елиминисати без споразума", додао је Кери.

Уколико преговори пропадну "будуће генерације ће процјењивати наш напор, не само као неуспјех политике већ као велики колективни морални неуспех са историјским посљедицама", рекао је Кери.

"Они ће жељети да знају како смо ми заједно могли да будемо тако слијепи, тако идеолошки, тако дисфукционални, и искрено, тако тврдоглави, да нисмо успјели да дјелујемо на основу сазнања које је потврдило тако много научника", истакао је Кери.
"Ми смо и даље на путу који води ка трагедији. Прозор се брзо затвара", додао је Кери.

Наука тврди да према садашњим трендовима емисије гасова са ефектом стаклене баште, свију пријети загријавање од 4 степена и више, што ће довести до више поплава, суша, пораста нивоа мора, ширења болести и сукоба око ресурса.