latinica  ћирилица
12/12/2014 |  09:09 | Аутор: РТРС

Шредер: ЕУ главни кривац за крах "Јужног тока"

Бивши њемачки канцелар Герхард Шредер сматра да је основни разлог за заустављање пројекта "Јужни ток" то што је ЕУ све вријеме хтјела да спријечи његову изградњу. Герхард Шредер је изјаву о "Јужном току" дао на затвореном састанку руско-европских пословних кругова у Москви, јавио је Тас.

"Разумијем 'Гаспром' који је уз подршку руског предсједника објавио одустајање од даље изградње гасовода. Зашто? Најважнији разлог је то што је Европска унија све вријеме настојала да спречи изградњу 'Јужног тока', у почетку помоћу гасовода 'Набуко', који је на крају због ризика 'сахрањен', а затим помоћу бирократских трикова", рекао је Шредер.

Дао је примјер Бугарске на коју је ЕУ вршила притисак који је на крају резултирао тиме да она није дала потребне дозволе.

"Знам што то значи јер радим у 'Сјеверном току'. Сваки дан кашњења кошта. Зато ми је јасно, иако ми није драго, што је 'Јужни ток'  заустављен", рекао је Шредер на састанку који је иницирала турска грађевинска компанија "Ренесанс констракшен", а организатор пословног програма Креон енерџи.

Шредер је указао да је још један разлог одустајања од пројекта "Јужни ток" пад тражње гаса у Европи и растући губици. Компанија која све плаћа мора и на то да обрати пажњу, додао је.
"Али главни разлог је одбијање Брисела да призна да 'Јужни ток' даје могућност за побољшање снабдијевања Европе гасом. То је већ историја", рекао је бивши канцелар Њемачке.

"Што се тиче споразума Русије с Турском, то је одлука суверених држава у које не треба да се мијешамо. Оне ће добити могућост за привредни раст које су се остале европске земље одрекле", указао је Шредер.

Бивши њемачки канцелар је нагласио да Русија и "Гаспром" нису направиле грешку и неће одустати од озбиљног тржишта какво је Европа.

Шредер је посебно скренуо пажњу да не треба прекидати економске везе, него их јачати како би и политички односи били бољи. "Потребно је подржавати све могуће везе. Не треба водити међународну политику санкцијама и контрасанкцијама него обратити пажњу на очување повјерења међу компанијама и међу људима који у њима раде", закључио је Герхард Шредер.