latinica  ћирилица
12/12/2014 |  10:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Изгубљени Дизнијев цртани филм пронађен у Норвешкој

Копија Дизнијевог цртаног филма из 1927. године за коју се вјеровало да је изгубљена, пронађена је на сјеверу Норвешке, саопштила је национална библиотека те земље.

Филм, готово комплетна верзија "Празних чарапа" је Дизнијев први божићни филм и откривен је у инвентару библиотеке у мјесту Мо и Рана у близини арктичког круга.
"У почетку нисмо знали да је ријеч о изгубљеном кинематографском благу", навео је архивар у библиотеци , Квале Соренсен. "Филм је био у двије ролне које нису биле јасно означене".

Оригинална верзија "Празних чарапа" траје 5.30 минута, али у материјалу пронађеном у Норвешкој фали између 30 и 60 секунди централног дијела филма. Аутентичност цртића потврдио је Дизнијев илустратор, Дејвид Герстајн.

Библиотека је дигитализовала цртани у коме је главни јунак зец Освалд, претеча Микија Мауса, и послала га Дизнију.
Прије Норвешке, једина позната копија "Празних чарапа" била је секвенца од 25 секунди која се чува у Музеју модерне умјетности у Њујорку.

Норвешки филм прво  је припадао приватном лицу, а потом је завршио у колекцији Норвешког филмског института који га је предао Народној библиотеци Норвешке.
Већина дјела и докумената библитеке чува се у добро обезбијеђеном бункеру у Мо и Рани.

Библиотека је, пише АФП, покренула велики пројекат дигитализације свог архива како би њихова колекција била доступнија јавности, што је помогло у проналажењу више изгубљених докумената.