latinica  ћирилица
12/12/2014 |  12:58 | Аутор: ТАНЈУГ

ИД објавила водич за сексуално злостављање

Екстремистичка група Исламска држава објавила је водич са упутствима за хапшење, кажњавање и силовање жена које не вјерују у екстремно тумачење ислама и износи оправдања за силовање дјеце, преноси Раша тудеј.
Жене на територији под контролом ИД-е - Фото: AFP
Жене на територији под контролом ИД-еФото: AFP

Наслов водича, који је 3. децембра објавило "одјељење ИД за истраживање и фатву", гласи "Питања и одговори о узимању заробљеника и робова".

Памфлет је на енглески превео Институт за истраживање медија на Блиском истоку, невладина организација са сједиштем у Вашингтону.

У документу, који на изопачен, средњовјековни начин тумачи Ислам, објашњено је на који начин се треба понашати према заробљеним женама, уз оправдање да су у питању немуслиманке.

Руска телевизија подсјећа да је ИД отела више од 2.500 жена, док се још 4.600 воде као нестале.

Према водичу, дозвољено је силовати робињу чим "доспије у посјед", као и имати сексуални однос с робињом која још није у пубертету, али је способна за однос. "Дозвољено је тући робињу ако је у питању дисциплинска мјера, али забрањено је ломљење костију, пребијање из задовољства или мучење. Такође, забрањени су ударци у лице", пише у документу.

Бјекство од господара је окарактерисано као један од најтежих гријехова који роб може да почини.

Памфлет се појавио скоро истовремено када и информација о младим британским муслиманкама које су се преко друштвених мрежа хвалиле да су се прикључиле женској полицији Исламске државе, озлоглашеној због премлаћивања и управљања јавним кућама у којима раде хиљаде јазидских жена, купљених по цијени од по 42 долара.

ИД сматра Јазиде обожаватељима ђавола, што их, према њиховом увјерењу, чини горима чак и од хришћана и Јевреја, који, за разлику од Јазида, могу да се спасу заточеништва ако плаћају мјесечну надокнаду.

Јазиди живе на сјеверу Ирака и сјевероистоку Сирије.

ИД има и цјеновник за робиње, чија вриједност зависи од њихове старости. Жена стара између 40 и 50 година кошта 43 долара, дјевојчица између 10 и 20 година 125 долара, а дијете млађе од девет година 166 долара, наводи Раша рудеј.