latinica  ћирилица
12/12/2014 |  14:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Фајнстин: Директоре, прочитај извјештај о ЦИА

Предсједавајућа обавештајног одбора америчког Сената Дајен Фајнстин, поручила је директору ЦИА да прочита извјештај.

Председавајућа обавјештајног одбора америчког Сената Дајен Фајнстин,  демантовала је тврдње директора ЦИА Џона Бренана да је програм испитивања и држања затвореника пружио корисне обавјештајне податке који су помогли у спасавању живота и поручила му да прочита извештај.

"ЦИА, ФБИ, НСА, ДИА, ДОД, НГА, Стејт департмент, ДХС и многе друге агенције помажу да будемо безбједни. Тортура - не", написала је Фајнстин на Твитеру, а пренио АФП. 

На изјаву Бренана да ЦИА није лагала јавност ни посланике о свом програму, Фајнстин је написала да је одбор Сената обавијештен тек четири године након што је он покренут.

Утицајна сенаторка из редова демократа такође је оспорила Бренанове тврдње да је програм испитивања осумњичених за тероризам помогао америчким обавјештајним службама у проналажењу вође Ал Каиде Осаме бин Ладена, који је убијен у акцији америчких специјалаца у Пакистану 2011.

"Истраживање дефинитивно доказује да унапређене технике испитивања нису водиле до бин Ладена. Страна 378 (извјештаја)", стоји у твиту из њене канцеларије.

Из канцеларије сенаторке на њеној Твитер страници под ознаком "Прочитај извјештај" постављено је више од 20 твитова током Бренанове конференције за новинаре која је емитована уживо из сједишта ЦИА у Ленглију, савезна држава Вирџинија.

На Бренанову тврдњу да се не може знати са сигурношћу да ли су или не кључне информације од осумњичених добијене унапријеђеним техникама испитивања, из канцеларије сенаторке су поручили да "извјештај показује да је то познато: ЦИА је имала информације прије тортуре".

Одбор америчког Сената објавио је 9. децембра извјештај о контроверзним методама испитивања осумњичених за тероризам, које је спроводила ЦИА, а које према оцјени Комитета нису произвеле ниједан критични обавјештајни податак до кога се није могло доћи ненасилним средствима.

Бивши предсједник Џорџ Буш млађи одобрио је програм 2002, али га ЦИА није обавјештавала о детаљима до 2006.

Вашингтон је објављивањем извјештаја први пут признао пуне размјере тајног програма ЦИА, покренутог након терористичких напада на Њујорк и Вашингтон 11. септембра.