latinica  ћирилица
12/12/2014 |  21:49 | Аутор: Агенције

Француска: Демонстрације због малих издвајања за образовање

Више хиљада радника Универзитета и студената марширало је данас улицама неколико француских градова, протестујући због малих издвајања за образовање и "лошег стања просторија факултета".
Париз - Фото: flickr.com
ПаризФото: flickr.com

Демонстранти су носили натписе попут "Наука у маршу". Протестовали су истраживачи, академци, студенти и раднички синдикати, који истичу да је високо образовање у дубокој кризи у Француској.

"Морамо бацити свјетло на катастрофално стање у високом образовању и истраживању у Француској. Влада остаје глува на захтјеве и реторика не може скрити недостатак средстава, чије се посљедице одражавају на свакодневни живот особља и студената", истичу организатори протеста у званичном саопштењу.

Организатори наводе да "слика говори боље од хиљаду ријечи", јер су направили галерију са фотографијама слабо одржаваних просторија на Универзитетима у Француској.

Незадовољство радника Универзитета изазвано је амандманима на буџет намијењен за образовање у 2015. години, који је усвојен у Националној скупштини у новембру. Фондови за образовање умањени су за 136 милиона евра, укључујући 70 милиона евра за високо образовање.