latinica  ћирилица
22/12/2014 |  12:33 | Аутор: СРНА

Тучић: Обезбиједити привремену суспензију и смањење царинских стопа

Уколико Приједлог одлуке о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа код увоза одређених роба до 31. децембра 2014. године не буде усвојен у Савјету министара БиХ што прије, биће створене несагледиве посљедице по примарно извозно оријентисана предузећа у текстилној, обућарској, металској, еклектро и прехрамбеној индустрији у БиХ са око 30.000 радника.

"Наведеном одлуком омогућена је бенефицирана набавка репроматеријала за производњу у наведеним гранама, којег нема уопште или га нема у довољним количинама у БиХ", рекао је данас министар спољне трговине и економских односа Борис Тучић.

Другим ријечима, појашњава Тучић, овом одлуком омогућена је директна подршка производном сектору у БиХ и она је у претходном периоду дала више него значајне резултате, у смислу јачања производних капацитета и отварања нових радних мјеста, о чему свједоче свакодневни контакти које Министарство спољне трговине и економских односа БиХ има с привредним коморама и појединачним привредним субјектима у БиХ, који дају пуну подршку оваквом рјешењу.

Према његовим ријечима, то рјешење посебно је значајно за привредне субјекте у чијем пословању доминирају такозвани лон послови, дакле уговорени послови са иностраним партнерима, те би евентуално неусвајање Приједлога одлуке значајно осујетило њихово даље дјеловање, односно довело до смањења обима производње и губитка радних мјеста, а можда и до самог гашења ових привредних субјеката.

"О томе сви морамо и те како водити рачуна, без обзира на наше међусобне политичке, страначке или било какве друге разлике. Мислим да нико нема право да се поиграва одлукама од којих директно зависе радна мјеста у производном сектору", наглашава Тучић.

Коментаришући разлоге због чега ова одлука није добила "зелено свјетло" на прошлој сједници Савјета министара БиХ, он је рекао да за те разлоге треба питати оне који су гласали против Приједлога одлуке.

"Знате, накнадно образложење да је потребно обавити додатне интерне страначке консултације јер је, наводно, Приједлог одлуке уврштен као додатна тачка дневног реда сједнице Савјета министара БиХ, једноставно није прихватљиво из више разлога", истакао је министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Према Тучићевим ријечима, први и основни је тај да је ријеч о потпуно неистинитој тврдњи, јер је Приједлог одлуке у дневни ред прошле сједнице Савјета министара БиХ уврштен као 13. редовна, а не као допунска тачка.

"Како је дневни ред сједнице званично објављен 11. децембра, а сама сједница одржана 18. децембра, сасвим је јасно да су сви чланови Савјета министара, па и они који су били против Приједлога одлуке, имали више него довољно времена да се с његовим садржајем и упознају", сматра Тучић.

Он као други разлог наводи да се овом одлуком само продужава важење постојеће одлуке до 31. децембра 2015. године, без уврштавања нових тарифних бројева, јер ће се питањем анексирања одлуке у том смислу, у складу с постојећим прописима, Савјет министара БиХ бавити у првом кварталу наредне године.

Треће, додаје Тучић, истицање потребе обављања додатних унутарстраначких консултација по оваквим питањима је прилично забрињавајуће, јер то указује да се свако питање које је предмет разматрања Савјета министара БиХ посматра искључиво из политичке и страначке позиције, односно могућности прибављања некакве користи за странку, а не из перспективе обезбјеђивања директне подршке привредном сектору у БиХ.

Тучић истиче да се у контактима с предсједавајућим Савјета министара БиХ Вјекославом Бевандом увјерио да је и он изненађен недоговорним понашањем појединих чланова Савјета министара на прошлој сједници по овом, али и по неким другим питањима.

Он каже да је у вези с тим манифествовано опредјељење да се у што краћем року организује телефонска сједница на којој би Приједлог одлуке поново био размотрен и, евентуално, усвојен.

"Али, без обзира што нема основа да сумњам у спремност предсједавајућег Савјета министара БиХ да ово питање буде ријешено, преостаје да се види да ли ће свој став промијенити они од којих је усвајање овог акта зависило и на 115. редовној сједници Савјета министара БиХ", закључио је Тучић.