latinica  ћирилица
25/01/2015 |  14:14 | Аутор: Б92

Да ли ћемо икада сазнати шта је убило диносауре?

Научници одавно претпостављају да је удар астероида у далекој прошлости збрисао око 80 процената живих створења с лица Земље, укључујући и диносауре.

Шта се догодило када је дошло до катаклизмичног удара прије 65 милиона година и зашто је он довео до масовног изумирања? То су питања која већ деценијама муче истраживаче.

Раније студије указивале су да је астероид покренуо земљотресе, климатске промјене и огромне облаке прашине, који су блокирали сунчеву свјетлост и изазвали пад температуре.

Истраживачи су представили и теорију 2013. да је удар можда подстакао и огњене олује.

Међутим, научници из Велике Британије су након низа спроведених симулација нашли недостатке у досадашњим теоријама.

Они су изложили биљне материјале кратким али изузетно интензивним ласерским импулсима који су симулирали појаву пламена на мјесту удара и утврдили да трају сувише кратко, да би изазвали велики пожар.

Штавише, биљке које су изложене мање интензивним, али дужим импулсима путем топлоте која је путовала атмосфером до мјеста удаљених и више хиљада километара, успијевале су да се запале.

“То је показало да топлота може озбиљно да утиче на удаљене екосистеме, па су након удара у већем ризику биле шуме далеког Новог Зеланда, него оближње у Сјеверној Америци“, каже вођа истраживања др Клер Белчер, професор на Универзитету у Ексетеру.

Иако би и локални пожари могли да изазову штету, мале су шансе да су успјели да прошире ватру широм свијета. Дакле, топлота и локални пожари били су само неки од фактора који су допринијели истрјебљењу, али никако и главни.

Истраживање је објављено у стручном часопису Journal of the Geological Society.