latinica  ћирилица
26/01/2015 |  08:55 | Аутор: AFP

Меркелова тражи помоћ Путина у вези с Украјином

Њемачка канцеларка Ангела Меркел разговарала је телефонски с предсједником Русије Владимиром Путином о ситуацији на југоистоку Украјине и позвала Москву да употреби свој утицај и изврши пририсак на проруске активисте у Украјини и оконча ширење насиља.

Њемачка канцеларка рекла је и да проруске снаге, као потписнице споразума из Минска, треба да сједну за преговарачки сто са представницима Украјине, Русије и ОЕБС-а, пренио је АФП.

Раније јуче, Меркелова је разговарала и са предсједником Француске Франсоа Оландом и украјинским предсједником Петром Порошенком, изразивши забринутост због погоршања ситуације на југоистоку Украјине и кршења споразума из Минска.

Прес служба предсједника Порошенка, саопштила је да су Меркелова и Оланд изјавили саучешће због трагедије у Маријупољу, гдје је, у гранатирању града, у суботу погинуло 30 људи. Још 102 особе су рањене, од којих је најмање 75 хоспитализовано, саопштио је градски Савјет Маријупоља.

Кијев и проруске снаге међусобно се оптужују за напад, подсјетио је Тас.

У телефонском разговору, Порошенко је усагласио даље акције с Меркеловом и Оландом, нарачито када је ријеч о ставу да треба сазвати Савјет ЕУ на нивоу шефова дипломатија, како би Унија предузела одлучније кораке и умирила ситуацију у Донбасу.

Све три стране изразиле су наду да ће састанак Контакт групе бити одржан прије састанка Савјета ЕУ, заказаног за 29. јануар.

Оланд је о истој теми разговарао и са предсједником Европског савјета Доналдом Туском, а најављен је и његов разговор с предсједником Русије Владимиром Путином.