latinica  ћирилица
27/04/2024 |  08:17 ⇒ 08:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Сјеверна Кореја оптужује САД за политизацију питања људских права

Сјеверна Кореја оптужила је данас САД за политизацију питања људских права у тој источноазијској земљи и оцијенила да је ријеч о, како је навела, политичкој провокацији и завјери, јавила је сјевернокорејска агенција КЦНА позивајући се на изјаву портпарола Министарства иностраних послова у Пјонгјангу.
Џули Тарнер током посјете Сеулу (Фото: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA) -
Џули Тарнер током посјете Сеулу (Фото: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA)

Он је истакао да ће Пјонгјанг донијети строге и одлучне мјере за заштиту суверенитета и безбједности Сјеверне Кореје као одговор на то што, како је рекао, Вашингтон користи питање људских права "као оруђе за инвазију" и непријатељско понашање према Пјонгјангу, преноси Ројтерс.

Портпарол је тако прокоментарисао оцјену специјалне америчке изасланице за људска права у Сјеверној Кореји Џули Тарнер, која је у фебруару посјетила Сеул и Токио да би разговарала о Сјеверној Кореји, а која је наведена у годишњем извјештају Стејт департмента објављеном ове седмице.

У том извјештају је наведено да постоје вјеродостојни подаци о значајном кршењу људских права у Сјеверној Кореји као што су незаконито и нехумано поступање државних органа када је ријеч о судским пресудама, отмицама, мучењима и кажњавањима.