latinica  ћирилица
07/05/2024 |  13:02 ⇒ 13:16 | Аутор: ТАНЈУГ

"Монструм" носи све пред собом (ВИДЕО)

У централном дијелу САД, који је познат по разорним торнадима, овогодишња сезона олуја је потпуно другачија од свих претходних.
Торнадо (фото:EPA-EFE/TORREY PURVEY) -
Торнадо (фото:EPA-EFE/TORREY PURVEY)

Необични вртлози који неочекивано мијењају правац или укрштају своје путање и тако два пута ударе у исто подручје врло су ријетки и потпуно неочекивани.

Најновија вијест стиже из државе Оклахоме, гдје је забиљежен торнадо ширине 1,6 километара. Важно је напоменути да је "монструм" нанио огромну штету. Вјетрови су дували брзином од 250 км на час.

Национална метеоролошка служба издала је упозорење за "изузетно опасну ситуацију" за дијелове земље до уторка до 5 сати ујутро.  .

"Оклахома ће бити уништена", написали су локални становници на друштвеним мрежама.

Полиција у Бартлсвилу у Оклахоми саопштила је да је торнадо био широк "једну миљу" (1,6 км). 

Према првим информацијама, има повријеђених, али још није познато колико има жртава. Посебно је тешко погођен град Барнсдал са око 1.000 становника.

Метеоролошка служба Оклахоме, због честих торнада, ову појаву ријетко квалификује као "посебно опасну ситуацију", али овога пута она и јесте посебно опасна.

Према писању Њујорк тајмса, неколико људи је хоспитализовано, а десетине возила хитне помоћи су на терену. Велики дијелови ове америчке државе су без струје.