latinica  ћирилица
19/05/2024 |  14:37 ⇒ 16:02 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: На Западу нема политичара који могу да разговарају на основу чињеница

На Западу тренутно нема политичара који могу да разговарају на основу чињеница, они их не признају и искривљују, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, коментаришући изјаву британског премијера Ришија Сунака да је Русија наводно обуставила испоруке гаса.
Сегеј Лавров (Фото: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL) -
Сегеј Лавров (Фото: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL)

- То није рекао само британски премијер Сунак, већ и њемачки канцелар (Олаф) Шолц са чијих уста то звучи фантазмагорично. Њему су Американци дигли у ваздух гасоводе "Сјеверни ток", који су требали да обезбиједе даљи просперитет Њемачке. Сви знате шта се сада дешава са њемачком економијом - рекао је Лавров за телевизију "Русија 1".

- Изјављивати да је Русија прекинула гас... Нико од њих не црвени. То је најтужније. То значи да на Западу сада нема политичара који могу да разговарају на прагматичним и чињеничним основама. Они их не признају, погрешно их тумаче, покушавају да убједе своје становништво и бираче да се не мијешају у ову за Европу катастрофалну безизлазну политику - нагласио је Лавров.

Сунак је раније изјавио да, када је руски предсједник Владимир Путин прекинуо испоруке гаса, то је имало "разарајући утицај" на животе људи и угрозило енергетску безбједност Велике Британије.

"Запад треба да престане да жртвује Украјину"

Лавров је, такође, оцијенио да кијевски режим треба да схвати реалност на терену, а Запад треба да престане да жртвује Украјину за своје узалудне циљеве.

- Вријеме је да кијевски режим призна реалност на терену. Надам се да ће ова порука, која је много пута понављана, бити прихваћена - и да ће Запад схватити да је време да престане да жртвује Украјину за своје апсолутно узалудне циљеве - рекао је Лавров за телевизију "Русија 1".

Лавров је такође прокоментарисао изјаву предсејдника Француске Емануела Макрона, који је изразио забринутост да ће, ако Русија победи, њена војна инфраструктура бити ближа Европи, као и руске ракете, иако предсједник Русије Владимир Путин већ 20 година поручује западним лидерима да се Русији приближава западна инфраструктура, а Запад је говорио се опусте и да нема разлога за бригу.

- Такође, ако успију, нека се опусте. Ми у потпуности разумемо могућности које имамо, укључујући све случајеве развоја ситуације око Украјине - рекао је министар спољних послова.