X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
04/02/2015 |  09:11 | Извор: РТРС

Додик: Прогласити амнестију за поступке против Срба у Хрватској

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је пресуда Међународног суда правде по тужбама Хрватске и Србије за геноцид добра прилика да се прогласи амнестија у Хрватској за поступке који се воде против Срба, а којих је велики број.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Предсједник Српске истакао је да нема разлога за превише задовољства пресудом, јер је "јасно да је 90-их година прошлог вијека над Србима у Хрватској почињен геноцид".

"Наш народ је протјеран и о томе свједоче историјске, популационе, имовинске и друге чињенице. Такође, у историјском памћењу нам је и Јасеновац", рекао је Додик за београдске "Вечерње новости".

Он је оцијенио да би било добро да пресуда буде подстрек за бољу сарадњу Срба и Хрвата и да оставе иза себе историјске размирице.

Додик је рекао да је пренос из Међународног суда правде о изрицању пресуде гледао заједно с предсједником и премијером Србије Томиславом Николићем и Александром Вучићем, јер Република Српска осјећа и схвата тај процес као дио заједничког националног интереса.

"Јасно је да, кад Србија и Хрватска имају спор, Српска не може да буде по страни. Ово је важно историјско питање за наш народ. Зато је важно да будемо заједно", рекао је Додик.

На питање да ли је било напето док су ишчекивали одлуку, Додик је одговорио да су све информације мање-више указивале на овакав епилог и да се, стога, нико није изненадио.

"Нико од нас се није изненадио. Гледали смо пренос са озбиљношћу, која је прикладна овако важном процесу", додао је Додик.

Међународни суд правде јуче је у цијелости одбио међусобне тужбе и Србије и Хрватске за геноцид.