latinica  ћирилица
10/05/2024 |  11:32 ⇒ 13:37 | Аутор: РТРС

Усвојен Електроенергетски биланс: Уредно снабдијевање свих потрошача електричне енергије

Влада Српске донијела је данас Одлуку о усвајању Електроенергетског биланса Републике Српске за 2024. годину.
Влада Српске, сједница (фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Влада Српске, сједница (фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

Из Електроенергетског биланса за 2024. годину види се да ће електроенергетски субјекти из Републике Српске у потпуности обезбиједити уредно снабдијевање свих потрошача електричне енергије у Републици Српској, и остварити одређен билансни вишак.

- Укупно планирана производња електричне енергије за 2024. годину износи 7.603,75 GWh. План производње електричне енергије за 2024. годину је за 1,8 одсто већи од плана производње за 2023. годину - саопштено је из Владе Српске.

Планирана производња електричне енергије у термоелектранама за 2024. годину износи 4.736,1 GWh, у хидроелектранама 2.317,52 GWh, соларним електранама 77,505 GWh и у малим електранама укључујући индустријске 472 GWh.

- Дистрибутивни губици електричне енергије билансом за 2024. годину планирани су у укупном износу од 329,75 GWh, што чини 8,14 одсто. Електроенергетским билансом за 2024. годину, уз задовољење потреба за електричном енергијом свих потрошача, планиран је билансни вишак у количини од 2.742,12 GWh (од чега је планирани билансни вишак Мјешовитог Холдинга Електропривреда Републике Српске 525,34 GWh) - наводи се у саопштењу.

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о наставку активности на реализацији пројекта изградње система за наводњавање у Републици Српској.

Задужује се Јединица за кординацију пољопривредних пројеката при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде да настави активности и радње на изградњи система за наводњавање на подручју Републике Српске започете кроз пројекат ИДП у периоду 2021-2023, као и по уговору BA-ARCP-IDA 171266-NCB-BL-W-22-002 на подручју општине Сребреница, и локалним пројектима у општинама Србац и Милићи.

Задужује се Републичка дирекција за обнову и изградњу да настави активности на пројекту и врши стручни технички надзор и сву осталу стручну помоћ.

Задужује се Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да путем Јединице за кординацију пољопривредних пројеката (АПЦУ) редовно информише Владу Републике Српске о реализацији пројекта.

Влада Републике Српске је препознала важност и значај изградње система за наводњавање те доношењем Одлука и Закључака и мјера директно финансирала/суфинансирала/усмјеравала средства у пројекте, пројектовање и/или извођење радова, на развоју наводњавања у подручја Бијељине, Братунца, Требиња, Љубиња, Сребренице и других. Кроз наведене активности изграђени су системи и створени услови за наводњавање цца 4.500 хектра пољопривредних површина на којима се узгајају различите пољопривредне културе, (воће, поврће, ратарске културе, крмно биље и слично).