latinica  ћирилица
08/02/2015 |  08:46 | Аутор: РТРС

Међународни фестивал змајева у Дубаију

У Дубаију је одржан Међународни фестивал змајева. Активност у којој смо уживали као дјеца, постала је хоби одраслих. У сунцу окупаном Дубаију уживало је око 100 учесника из 25 земаља.

Вјерује се да су прве папирнате змајеве измислили Кинези прије 2. 000 година. Служили су за забаву, али и као средство за показивање моћи и богатства. У Дубаију, који је био домаћин тродневног Међународног фестивала змајева, умјесто моћи и богатства више су се вредновале способности учесника, који су пристигли из свих крајева свијета.

- Наши змајеви најчешће имају облике бића из митологије, и то оних која представљају игру и плес. Такви су Катакали, Јаксхагана или Гајараја. Наравно, незаобилазна инспирација је Рамајана, познати индијски еп, из којег смо узели лик Гаруде, рекао је Нитин Шети, учесник из Индије.

За пуштање змајева најважнији је вјетар. Ако је прејак, змајеви неће моћи да лете високо и неће постићи баланс, а ако је слаб од летења нема ништа. Зато је Дубаији постао омиљена дестинација у ово доба године за ову активност, јер је вјетар најповољнији.

- Ја, углавном, пуштам велике змајеве који су у просјеку дуги 20 до 30 метара. Инспирација су ми углавном животиње попут ајкула, ража, сова, крокодила или хоботница, додао је Џефри Бурка, учесник из САД. 

На тродневном Фестивалу у Дубаију учествовало је 100 такмичара из 25 земаља.