latinica  ћирилица
10/02/2015 |  16:09 | Аутор: Блиц

Удовица Нила Армстронга нашла скривено благо међу стварима свог мужа

Удовица Нила Армстронга, првог човјека који је крочио на Мјесец, недавно је пронашла торбу са опремом коју је њен супруг користио током мисије Аполо 11.

Госпођа Армстронг је одмах ступила у везу са Националним музејом астронаутике и свемирских истраживања Института "Смитсонијан", коме је предмете дала на позајмицу.

Кустос музеја Ален Нидел окупио је тим стручњака који су марљиво прелистали документацију и прегледали снимке из тог периода и потврдили аутентичност пронађених предмета.

Зашто први човјек који је ходао по Мјесецу више од 40 година није споменуо предмете које је чувао у плакару у свом стану у Охају никада нећемо сазнати.

Торба у којој су пронађени скривени предмети (Фото: НАСА)

Торба, између осталог, садржи и камеру од 16 милиметара са сочивом од 10 милиметара којом је, кроз прозор лунарног модула, забиљежено историјско спуштање мисије "Аполо 11" на површину Мјесеца и убадање америчке заставе.

Армстронг је сачувао готово 20 успомена на путовање, укључујући и алат, траке за везивање кациге и каблове коришћене у мисији.

Предмети, које је Армстронгова друга супруга дала музеју, требало је да остану на површини Мјесеца, тврде извори из музеја.