latinica  ћирилица
12/02/2015 |  22:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Ослобађањем угљеника из океана прекинуто Ледено доба

Ослобађањем угљен диоксида из дубина океана наступио је крај посљедњег леденог доба, тврде аутори студије објављене у часопису Nature.

Његово ослобађање у атмосферу довело је до пораста температуре и постепеног уласка Земље у топлији период, наводе истраживачи са Универзитета у Саутхемптону који су анализирали хемјске сигнале у љуштурама древног планктона.

Свјетски океани апсорбују око једне трећине атмосферског CO2 који настаје сагоријевањем фосилних горива.
Како преноси Би-Би-Си, научници предвиђају да ће повећање температура океана довести до слабљења њихове способности апсорпције атмосферског CO2, а самим тим и до бржег глобалног загријавања.

Коаутор студије др Мигел Мартинес-Боти, напоменуо је да њихови резултати указују на постојање везе између високе концентрације раствореног угљен диоксида у дијеловима океана и повећања атмосфесрког угљен диоксида на крају посљедњег Леденог доба.
"Сада смо у стању да боље разумијемо улогу океана у угљеничном циклусу", казао је Боти.

"Океан је далеко већи резервоар угљеника од атмосфере, па је начин на који океан и атмосфера међусобно реагују изузетно важан", навео је Боти.
Истраживање се темељи на проучавању древних морских организама који су живјели на површини океана прије више хиљада година.

Ацидитет морске воде у којој су ова бића живјела може се утврдити на основу хемијског "потписа" у њиховим љуштурама, који пак омогућава да се израчуна количина угљен диоксида у води.

Др Гевин Фостер, такође један од учесника студије, истиче да подаци до којих су дошли потврђују да су природне варијације у атмосферском угљен диоксиду у периодима леденог доба и топлијим интервалима махом изазване промјенама у количини угљеника који се налази у океанима.

Научници вјерују да воде око Антарктика, тј. Јужног океана, имају кључну улогу у помјерању угљеника између атмосфере, копна и мора.
Они сматрају да је важно сазнати више о начину на који океани утичу на угљенични циклус како би боље разумјели климатске промјене.

Подаци Међувладиног панела о климатским промјенама говоре да се око 40 одсто CO2, који је емитован од преиндустријске ере до данас, задржало у атмосфери.

Океан је, пак, апсорбовао око 30 одсто, што је довело до ацидификације морске воде.