latinica  ћирилица
05/03/2015 |  15:00 | Аутор: РТС

До 2100. људи ће живјети у свемиру

Захваљујући технолошком напретку, већ до краја овог вијека људи би могли живјети у "свемирским градовима" који ће кружити око Земљине орбите, сматра научник Ал Глобус, који вјерује да је ово логичан слијед ширења човјечанства на нове просторе.

Глобус је убијеђен да ће људи до краја вијека почети да живе на орбиталним станицама, јер смо се раширили свуда на Земљи и једини логичан сљедећи корак јесте одлазак у свемир.

Ако се заиста одлуче на тако нешто, до њих би се путовало једноставно као што данас путујемо из Лондона до Њујорка, а људи би тамо живјели, одгајали дјецу и радили све као и на Земљи. Глобус каже како, ако су везане за ограничени простор, врсте изумиру, а људска врста данас је везана за Земљу, због чега треба размишљати о ширењу ван граница наше планете.

- Живимо у џунглама, прашумама, пустињама и сњежним крајевима - раширили смо се максимално колико смо могли и сљедећи корак је ширење у свемир - додао је Глобус.

Овакве свемирске колоније биле би направљене око великог централног цилиндра, могле би да се ротирају стварајући вјештачку гравитацију како би се људи у таквим градовима могли кретати као и на Земљи, а биле би заштићене великом куполом која би дјелимично била покривена соларним ћелијама.

Највеће тренутне кочнице су - новац и технолошки развој.

- Тренутно постоји једна једина могућност да се прикупи довољно новца за такав пројекат - уколико би људи уложили новац и вријеме које улажу у ратовање и међусобно убијање - истакао је амерички научник.

Такође, осим новца, тренутно су проблем технологија и инфраструктура које још нису довољно добре - што ће се временом, наравно, промијенити. Први корак ка насељавању свемира јесте свемирски туризам, а Глобус је похвалио "Боинг" и "Спејсс X" и "Бигелоу Аероспејс" који раде на развоју свемирских летјелица, односно планирају да направе свемирске хотеле у орбити.

Такви хотели могли би почети да раде већ за 20 до 30 година, а сљедећи корак након тога било би прво насеље у свемиру, на шта можемо чекати деценијама или, у најгорем случају, можда и вијековима.