latinica  ћирилица
09/03/2015 |  11:00 | Аутор: РТС

Ова жаба се заиста смрзне!

Може да остане залеђена седам мјесеци, пробуди се из леденог зимског сна и настави да живи као да се ништа није десило! Она је жаба с Аљаске и њене невјероватне способности за преживљавање и даље збуњују научнике.
Замрзнута жаба - Фото: РТС
Замрзнута жабаФото: РТС

Одговор на питање како ова животиња успијева да преживи у тако окрутним условима је једноставан: заледи се! Једина жаба која живи на сјеверу Арктичког круга у смрзнутом стању може да проведе седам мјесеци, наводе стручњаци.

Када се околни лед отопи, невјероватна жаба као да је извађена из замрзивача. Међутим, неким чудом, она је жива и спремна да живот настави као да није била у леденом зимском сну.

“На неком нивоу оне су у ствари мртве. Појединачно, ћелије и даље функционишу, али без међусобне комуникације“, објаснио је у изјави за Лос Анђелес тајмс Дон Ларсон, апсолвент Универзитета на Аљасци, који се бави проучавањем жаба.

Ларсон је један од неколико истраживача који су објавили своје налазе у Журналу експерименталне биологије а који су установили да жабе током зиме производе доста глукозе, која одржава њихове ћелије у животу.

Истраживачи су такође открили да се жабе не замрзну одједном и остану залеђене. Недјељу или двије током ноћи се замрзну, али се “отопе“ током дана, све док температура не падне толико да више не могу да се одмрзну.

Ларсон је увјерен да образац наизмјеничног замрзавања и одмрзавања помаже жаби да претвори више гликогена који се налази у јетри у глукозу.

Ово је кључно јер висок ниво глукозе у ћелијама жабе одржава овог водоземца у животу током дуге и хладне зиме.

Основна функција глукозе је да задржи воду у ћелијама. Промрзлине код људи настају када се течности концентрисане око ћелија и ткива претворе у лед, што додатно извлачи воду из ћелија. На крају ћелије остају потпуно дехидриране да умиру.

Наводећи ћелије да буду испуњене слатком течношћу, ове жабе спријече воду да напусти ћелије.