latinica  ћирилица
16/03/2015 |  08:47 | Аутор: РТРС

У Њемачкој пронађена најстарија переца на свијету

Њемачки археолози објавили су да су открили највјероватније најстарију перецу на свијету. Током ископавања на "Донаумаркту" у Регенсбургу, који је уништен педесетих година прошлог вијека, откривено је 250 година старо пециво.

Како наводи Дискавери, переца је била скривена испод пода, а претпоставља се да је на том мјесту некада била пекара. Осим двије переце, пронађени су и остаци кроасана и три ролнице. Сва пецива су била потпуно угљенисана, због чега су и опстала тако дуго.

- Претпостављамо да су пецива пекару загорјела, па их је бацио у рупу на поду. Пецива датирају из периода између 1700. и 1800. године, а истраживање је показало да је 1753. године на том мјесту заиста живио пекар под именом Јохан Георг Хелд.

Пекара у Регенсбургу у којој је пронађена најстарија переца на свијету (Фото: discovery)

Претпоставља се да су переце настале негдје између 5. и 6. вијека и да су их осмислили монаси. Ова пронађена пецива означавају почетке типичне баварске културе која се огледа и у храни, а археолози су посебно срећни јер је ријеткост наћи тако старе остатке из свакодневног живота.